‘CURAÇAO HEEFT IETS GOED TE MAKEN IN DE REGIO’
| united news | Door: Redactie
Bron: Caribisch Netwerk
Curaçao is sinds vorige week geassocieerd lid van de Caribbean Community (Caricom). Werk aan de winkel, vindt voormalig Statenlid en minister Alex Rosaria. “De afgelopen decennia waren we weinig betrokken bij de Caribische landen.”
“Curaçao heeft wel iets goed te maken”, denkt Rosaria. “We keken lang neer op de landen in het Caribisch gebied en namen ze niet altijd even serieus. Nu moeten we laten zien dat we betrokken zijn met wat daar gebeurt.”
Hij ziet daarom meer in samenwerking op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en gezondheid, dan in harde handelsovereenkomsten. Rosaria: “Het erkennen van diploma’s van de
Rosaria was in 2005 en 2006 minister van Economische Zaken en Arbeid van de Nederlandse Antillen en tussen 2012 en 2016 Statenlid en partijleider van Partido Adelanto i Inovashon Soshal (PAIS). “Toont de regering medeleven als een Caribisch staatsman overlijdt? Sturen we een felicitatie als Jamaica een medaille wint op de Olympische Spelen?”, vraagt hij zich af. “In ieder geval wordt het niet gedeeld met de Curaçaose bevolking.”
‘Wat doe je
Rosaria is verbaasd dat de bevolking en het bedrijfsleven nauwelijks zijn geïnformeerd over wat er nu gaat gebeuren met dat geassocieerd lidmaatschap van Caricom. “Welke invulling geven we daaraan? Wie gaat ons vertegenwoordigen?”, zegt Rosaria. “En hoe gaan we dat doen? Dat is nog belangrijker dan wat het gaat kosten. Die informatie is er nog niet, maar die moet wel snel komen.”
Curaçao is autonoom binnen het Koninkrijk, maar heeft niet de status van ‘onafhankelijk land’. Daarom kan het eiland niet volwaardig lid worden van Caricom.
Als geassocieerd lid heeft Curaçao geen stemrecht, maar kan wel deelnemen aan besprekingen en voorstellen indienen, met uitzondering van zaken die het buitenlands beleid betreffen. Dat is vastgelegd in het verdrag ‘tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Caribische Gemeenschap’.
Bureaucratische processen
Volgens parlementslid Steven Martina is het proces al in de jaren tachtig in gang gezet. Martina was minister van Economische Ontwikkeling in de vorige regering van Curaçao. “Dit soort bureaucratische processen duren in het algemeen erg lang.”
De Curaçaose premier Gilmar Pisas heeft het verdrag, dat uitsluitend Curaçao betreft, zondag 28 juli ondertekend namens het Koninkrijk der Nederlanden. Pisas ziet Curaçao als een ideale hub voor de regio vanwege de goede banden met landen in Zuid-Amerika en met de Europese Unie en het Koninkrijk.
Gevolgen import?
Robbin Martina, voorzitter van de Belangenvereniging Curaçaose Agenturen (BVCA), denkt niet dat de importeurs op korte termijn iets zullen merken van het Caricom-lidmaatschap. “De acties van Caricom lijken vooral gericht op beleid. De vraag is hoe zich dat vertaalt naar de verschillende sectoren. Ons bedrijf importeert bijvoorbeeld producten uit Jamaica en betaalt invoerrechten. Gaat dat nu veranderen?”
Twintig jaar geleden importeerde Curaçao de meeste producten nog vooral uit Europa en de Verenigde Staten en later ook uit China. “Nu komt er veel meer uit de regio”, zegt Martina. “Dat komt ook omdat er op het eiland meer mensen uit die landen wonen. Voor ons zou het Caricom-lidmaatschap dus iets kunnen betekenen als de importbarrières zouden wegvallen, zoals de invoerrechten.”
“Tot nu toe heeft alleen Barbados alle import- en exporttarieven verlaagd”, weet Martina. “Dat is dan ook een welvarend land.” Barbados is binnen Caricom de drijvende kracht achter het streven naar een Caribbean Single Market Economy.
Martina: “Dat gaat bijvoorbeeld over de vrije vestiging van ondernemers. Maar op Curaçao produceren we heel weinig, we importeren vooral veel.”
REGIO
GERELATEERD AAN: CURAÇAO TREEDT TOE TOT CARICOM ALS GEASSOCIEERD LID
| united news | Door: Redactie