• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Culinary, Craft & Art center transformeert Mariënburg tot toeristische bestemming

| suriname herald | Door: Redactie

Districtscommissaris (dc) Mohamedsafiek Radjab benadrukt de groei van Commewijne en de rijke geschiedenis van Mariënburg. Hij is verheugd dat Mariënburg in toenemende mate bezocht wordt door zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen, vooral sinds de oprichting van het Culinary, Craft & Art Center op de voormalige suikerplantage. 

De officiële inauguratie vond plaats op 8 december 2023, waar zowel de districtscommissaris als ambassadeur Julang Pujianto van de Republiek Indonesië geloven dat deze faciliteit het toerisme in het district aanzienlijk zal stimuleren. Tijdens de inauguratie had president Chan Santokhi de eer om samen met de ambassadeur de gong te luiden en een gedenkplaat te

onthullen. 

In zijn toespraak blikte het staatshoofd terug op de tijdslijn van het project, dat voortkwam uit de schenkingsfinancieringsovereenkomst tussen Suriname en Indonesië in december 2021. Deze financiering, ter waarde van US-dollar 100.000, was gericht op gemeenschapsprojecten die de Surinaams-Javaanse cultuur belichten. Eerder dit jaar werden al twee projecten gerealiseerd: de oprichting van het Documentatiecentrum op Sana Budaya en de publicatie van een boekwerk ter ere van 133 jaar Javaanse Immigratie.

Het gebouw, voorheen eigendom van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een volledige transformatie ondergaan. Ambassadeur Pujianto is ervan overtuigd dat het veelzijdige centrum optimaal benut zal worden,

gezien de mogelijkheden voor kunst, cultuur en culinair genot. 

Hij pleit voor regelmatige evenementen om ook de economische activiteiten van Commewijne te ondersteunen. Dc Radjab benadrukt de rijke geschiedenis van Mariënburg als de aankomstplaats van de eerste Javaanse immigranten in Suriname. Hij verwacht een toename van toeristisch bezoek en legt de nadruk op het behoud van het Culinary, Craft & Art Center als waardevol cultureel erfgoed.

De schenking van US-dollar 100.000 door Indonesië, in het kader van de historisch-culturele samenwerking tussen de landen, heeft het Directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) gebruikt voor de oprichting van het centrum. 

Ook de ministeries van LVV en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) waren betrokken. Het centrum beoogt kennisuitbreiding en het vergroten van de bekendheid van het Javaanse culturele erfgoed in Mariënburg.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie