• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CREDIT SUISSE VOORSPELT DAT DE VENEZOLAANSE ECONOMIE DIT JAAR MET 20 PROCENT ZAL GROEIEN

| united news | Door: Redactie

De economie van Venezuela staat op het punt om in 2022 met maar liefst twintig procent te groeien, aangezien een stijging van de olieproductie van ruwe olie een miraculeuze opleving veroorzaakt voor het BBP van het land. Dat volgt op jaren van een dramatische daling als gevolg van Amerikaanse sancties. Dat voorspelt Alberto Rojas, econoom van Credit Suisse.

“Dit zijn geen typefouten! Als we het goed hebben, zouden deze misschien wel een van de sterkste groeiprints wereldwijd voor deze jaren kunnen zijn”, schreef Rojas in een onderzoeksnota die door Bloomberg werd ingezien. “Het is echter geen verrassing nadat de Venezolaanse economie

in 2020 een dieptepunt bereikte”, staat in de nota die deze week is gepubliceerd.

Rojas voegde eraan toe dat belastinginningen in dollars in 2022 een enorme groei van meer dan 40 procent zouden kunnen zien, terwijl de invoer van het land met meer dan 15 procent zou kunnen toenemen. Ondertussen zal Venezuela naar verluidt een overschot op de lopende rekening boeken van ongeveer 4 miljard dollar. Het land slaagde erin zijn jaarlijkse inflatieprognose voor het einde van het jaar te verlagen tot 70 procent, meer dan de helft van was verwacht.

De economie van de Bolivariaanse Republiek heeft de afgelopen jaren zwaar

onder druk gestaan, waarbij de situatie ernstig verslechterde nadat de VS het land in 2019 sancties had opgelegd. Die sancties plaatsen Venezuela op de vijfde plaats van wereldwijd de meest gesanctioneerde landen.
Destijds erkenden de VS en hun bondgenoten oppositieleider Juan Guaido als de legitieme president van het land, na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Washington beval vervolgens een bevriezing van alle Venezolaanse overheidsactiva in de VS en blokkeerde transacties met Amerikaanse burgers en bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk deed mee door de goudreserves van het land bij de Bank of England te bevriezen.

Zoals zo vaak werd vooral het volk keihard getroffen door de Amerikaanse sancties. Veel goederen waren schaars en door het ineensorten van de medische zorgsector en een medicijngebrek stierven tientallen mensen. Miljoenen Venezolanen ontvluchtten hun land, vooral naar Colombia.
Volgens Credit Suisse kan de Oekraïne-gerelateerde crisis ertoe leiden dat de oliekraan weer volledig wordt opengedraaid. Washington zou bereid zijn om Venezolaanse olie weer te importeren, waardoor er verlichting komt in de crisis. De regering van Nicolas Maduro zal hierover naar verwachting op korte termijn overeenstemming bereiken met Washington.

REGIO|VENEZUELA

| united news | Door: Redactie