• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Corruptie, containers, cocaïne: De rol van Guyana in de transnationale drugshandel

| dagblad suriname | Door: Redactie

De grote cocaïnevangsten die dit jaar in België en Duitsland zijn gedaan, zijn rechtstreeks in verband gebracht met containers die niet uit Suriname, maar vanuit Guyana in Europa zijn aangekomen. Een recente reeks van spraakmakende onderscheppingen gericht op internationale drugsoperaties heeft bevestigd dat Guyana een cruciaal doorvoerpunt blijkt voor cocaïne naar de Verenigde Staten en over de Atlantische Oceaan. 

De website InSight Crime heeft naar de doorslaggevende rol van Guyana als doorvoerland op drugssmokkelroutes onderzoek gedaan. De recente uitlevering van een voormalige Guyanese politieagent aan de Verenigde Staten op beschuldiging van drugssmokkel werpt licht op de voortdurende relevantie van Guyana als

doorvoerland naar de Verenigde Staten.

Stroom van cocaïne

Guyanese functionarissen hebben geprofiteerd van extra training van het door de VS gefinancierde Caribbean Basin Security Initiative, met als doel de autoriteiten in Guyana te helpen de stroom van cocaïne naar het land te onderscheppen, vooral vanuit Colombia. De Verenigde Staten heeft Guyana voorzien van 500.000 dollar in het kader van het veiligheidsinitiatief. In het meest recente International Narcotics Control Strategy-rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Guyana echter aangespoord “zijn anti-corruptie-initiatieven te versterken, de samenwerking tussen instanties te vergroten en de vervolging van de handel in verdovende middelen volledig voort te

zetten.”

De strategische ligging van Guyana en de corruptie in de havens ondersteunen de voortdurende rol van het land als cruciaal doorvoerpunt voor cocaïne over de Atlantische Oceaan en daarbuiten. De poreuze grenzen van het land met grote drugshandel landen, waaronder Venezuela en Brazilië, maken het tot een ideaal startpunt voor smokkelaars die cocaïne naar de Verenigde Staten, Canada, Europa, West-Afrikaanse doorvoerlanden en het Caribisch gebied vervoeren. 

James Singh, het hoofd van Guyana’s Customs Anti-Narcotics Unit (CANU), vertelde InSight Crime dat het land gevangen zit in het vizier van drugsnetwerken die opereren tussen ‘aanbod’- en ‘vraag’-landen. Hij voegde eraan toe dat bestrijdingsmaatregelen van nabijgelegen landen hadden geresulteerd in een ‘ballon effect’ waardoor mensenhandelaars ertoe worden aangezet nieuwe routes in Guyana aan te leggen.

Corruptie 

Volgens het drugsrapport wordt Colombiaanse cocaïne doorgaans over zee of door de lucht naar Venezuela en vervolgens naar Guyana gesmokkeld. De drug kan ook de landsgrenzen en het rivierennetwerk dat wordt gedeeld door Brazilië, Venezuela en Suriname passeren voordat het Guyana bereikt. Guyana is ook direct in verband gebracht met recente record aanslagen op het gebied van drugs in Europa. Dit weergeeft hoe handelaars het land hebben gebruikt om de toegenomen trans-Atlantische cocaïne stromen te voeden, aangewakkerd door de bloeiende Zuid-Amerikaanse cocaïneproductie. Corruptie in de havens van Guyana vergemakkelijkt het verbergen van drugs in vracht die naar Europa gaat. Een populaire methode om drugs in containers in de havens te plaatsen staat bekend als ‘rip-on rip-off’, waarbij met containers wordt geknoeid op zee of terwijl ze wachten op export.

Drugsezels 

Zogenaamde drugsezels vervoerden cocaïne die in Braziliaanse jungle wordt geproduceerd naar Guyana en gingen vervolgens aan boord van vluchten naar de Verenigde Staten of Europa, in een poging de doortocht door Venezuela of Colombia te vermijden. Daar hebben de autoriteiten hun inspanningen opgevoerd om de drugssmokkel aan te pakken. Zo’n twintig jaar later wordt Guyana nog steeds door criminele netwerken gebruikt om drugs naar Afrika en Zuidoost-Azië te smokkelen. Maleisische autoriteiten hadden voor maar liefst 7,1 miljoen dollar aan cocaïne onderschept in verzegelde blikken kokosmelk die vanuit Guyana waren verzonden. Verdere inspecties waren gericht op cocaïne die vanuit Guyana’s grondgebied naar Niger en China werden verzonden.

Later ontmantelden de Amerikaanse en Italiaanse autoriteiten een drugssmokkel operatie ter waarde van een miljard dollar, waarbij leden van de beruchte Gambino-maffiafamilie in New York en de Zuid-Italiaanse ‘Ndrangheta’ betrokken waren. De maffia was van plan cocaïne vanuit Guyana naar een haven in Italië te smokkelen, wat onderstreept hoe machtige criminele groepen zijn getrokken bij het ontwikkelen van nieuwe smokkelroutes.

| dagblad suriname | Door: Redactie