WET RIJ- EN VOERTUIGENBELASTING WORDT NIET INGETROKKEN MAAR AANGEPAST
| united news | Door: Redactie
De wet rij- en voertuigenbelasting wordt niet geschrapt, maar aangepast om daarna weer ingezet te worden als inkomstenbron van de overheid.
De wet is op 28 augustus 2018 goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) en trad op 1 januari 2020 in werking. Binnen enkele weken werd de staatskas met zeker 52 miljoen SRD gespekt door dat deel van de samenleving dat zich onderwierp aan de wet. Een behoorlijk deel van de samenleving betaalde uit protest de heffing niet. Die zou volgens hen onrechtmatig en onrechtvaardig zijn.
Ook de toenmalige oppositiepartijen kwamen in het geweer tegen de wet en beloofden die te zullen
De nieuwe regering heeft besloten om de wet niet in te trekken, maar aan een grondige evaluatie te onderwerpen en dusdanig aan te passen dat het uitvoerbaar is conform de wetten in het land.
De presidentiele Werkgroep Aanpassing Wet Rij- en Voertuigenbelasting is op 13 oktober geïnstalleerd voor de duur van 3 maanden. De commissie zal het proces van evaluatie en herziening moeten opstarten en de nodige aanpassingen plegen. DNA komt daarna weer in beeld om een oordeel te vellen over de heffing. Mohamed-Shiraz Boedhoe is door president Chan Santokhi aangewezen als voorzitter van
De wet zou volgens het staatshoofd veel tegenstrijdige bepalingen en wettelijke onvolkomenheden bevatten. “Wat wij als regering willen, is deze wet weer rechtstatelijk laten zijn conform wet en recht. Deze wet moet uitvoerbaar zijn. Dus er moet duidelijkheid komen met betrekking tot de handhaving, het institutioneel kader en de naleving ervan, de controle en toezicht”, zegt president Santokhi. Er is volgens het staatshoofd enorm veel werk te verzetten om de wet op de juiste wijze operationeel te maken. “Welke zijn de autoriteiten die dat moeten doen, wie moet het handhaven; is het de belastinginspecteur of moet de politie dat doen?”
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie