• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wageningse onderzoekers gebruiken insectencellen voor coronavaccin, eerste resultaten hoopgevend

| gelderlander.nl | Door: Stephen Friedrichs

WAGENINGEN - In de luwte van grote internationale vaccinonderzoeken is ook de Wageningen University (WUR) druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen corona. Bijzonder: de Wageningse onderzoekers maken daarbij gebruik van insectencellen. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

In de week dat onderzoekers van de gerenommeerde Oxford University melden dat mogelijk al in september  een coronavaccin beschikbaar is, komt tevens van eigen bodem goed nieuws: ook de WUR maakt belangrijke stappen in de strijd tegen Covid-19.

De Wageningse universiteit is aangesloten bij een Europees onderzoeksteam dat onder leiding staat van een Deens bedrijf. Het vaccin dat deze onderzoekers voor ogen

hebben, is volledig anders dan dat van bijvoorbeeld de Oxford University, vertelt de Wageningse viroloog Linda van Oosten.

,,Wij richten ons op de spikes (stekels) aan de buitenzijde van het coronavirus. Die spikes zorgen ervoor dat het virus zich kan hechten aan cellen in een lichaam en schade kan aanrichten.’’

Als iemand het virus heeft gehad, herkent het lichaam bij een volgende besmetting de spikes, zo luidt de hypothese. Van Oosten: ,,Het afweersysteem weet dan: dat is foute boel. Zo krijgt corona niet nog een keer de kans om binnen te dringen.’’

De onderzoekers maken nu precies die spikes

van het coronavirus na, maar koppelen doen dat met behulp van een baculovirus, dat voor mensen volstrekt onschuldig is. Het baculovirus bevat de genetische code voor de spikes van het coronavirus. 

 Die worden vervolgens gemaakt in cellen van insecten. Mogelijk reageert een mensenlichaam op spikes uit insectencellen hetzelfde als op een coronavirus, waardoor na vaccinatie het afweersysteem het coronavirus direct al buiten de deur houdt. Klinkt allemaal abstract, maar dat is het niet. Op eenzelfde wijze werd eerder het nu volop beschikbare vaccin voor baarmoederhalskanker ontwikkeld.

,,En ook nu zijn de eerste signalen hoopgevend’’, zegt van Oosten. ,,De aankomende maanden willen we al een start maken met testen op muizen. Mocht dat allemaal goed gaan, kan eind dit jaar een proef worden gedraaid met mensen.”

Ongevaarlijk voor mensen

Grote voordeel: omdat het baculovirus bewezen ongevaarlijk is voor mensen, is het risico op bijwerkingen waarschijnlijk gering. De mogelijkheid bestaat dat de onderzoekers worden ingehaald door de realiteit, mocht blijken dat dit najaar tóch al een vaccin op de markt komt. 

Van Oosten: ,,Die kans bestaat inderdaad. Maar dat weerhoudt ons er niet van om tot die tijd alles op alles te zetten om dit project te laten slagen.’’    

De hele wereld is in de race voor een coronavaccin

Het is een wereldwijde race tegen de klok: wie komt als eerste met een vaccin tegen het coronavirus? De algemene consensus is immers dat het ‘oude’ leven pas weer kan opstarten op het moment dat een vaccin voorhanden is.

De beste papieren hebben onderzoekers van de prestige Oxford University. De Britse universiteit heeft inmiddels een vaccin om apen getest en is deze week gestart met het vaccineren van zo’n 600 proefpersonen. Indien alles meezit, kan het vaccin in september al de markt op, zo klinkt het hoopvol.

Een Duits onderzoeksteam van CureVac is inmiddels ook op de goede weg. Sterker: de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verwacht dat CureVac eind dit jaar met een werkend middel komt. 

CureVac zelf tempert de verwachten en stelt op z’n vroegst pas begin volgend jaar op grote schaal een vaccin kan leveren. Als het überhaupt werkt: de Duitsers starten deze zomer met een grote test met zo’n 100 proefpersonen.      

Bron: https://www.gelderlander.nl/wageningen/wageningse-onderzoekers-gebruiken-insectencellen-voor-coronavaccin-eerste-resultaten-hoopgevend~a9419f59/

| gelderlander.nl | Door: Stephen Friedrichs