• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VENEZUELA BEVESTIGD EINDELIJK WAT DE REST VAN DE WERELD REEDS HAD GECONSTATEERD

| unitednews.sr/ve | Door: J Pierau

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft eindelijk toegegeven dat zijn land te kampen heeft met een humanitaire crisis.

Nadat de venezolaanse president Nicolas Maduro de afgelopen jaren steevast heeft ontkend en zich gesterkt voelde door de rugdekking van bondgenoten waaronder de regeringen van Bolivia en Suriname geeft hij eindelijk toe dat er sprake is van een humanitaire crisis. Nu het land naar de rand van de afgrond is gestoten heeft Maduro geen andere keus dan de humanitaire steun, die opgestapeld ligt, buiten de landsgrenzen, te accepteren.

Maduro liet deze week voor het eerst hulpdiensten van het Rode Kruis toe om een grootschalige

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
humanitaire missie te ondernemen. Er is een aanvang gemaakt met het distribueren van 24 ton aan medisch apparatuur dat nodig is om de ondervoeding en spreiding van ziektes tegen te gaan.

Dinsdag landde een vliegtuig van het Rode Kruis in Caracas met tonnen aan medicamenten en aggregaten voor ziekenhuizen die de afgelopen jaren machteloos moesten toekijken hoe hun patiënten ten onder gingen. Deze lading zal voor 650.000 Venezolanen verlichting moeten brengen.

Het Rode Kruis deed eerst een beroep op Maduro en de zelfbenoemde president, oppositieleider Juan Guaido, om de humanitaire hulp niet in relatie te brengen met de politieke strijd die gaande

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
is in het land. Aan beide leiders is gevraagd om hun medewerking te verlenen zodat de getroffen Venezolanen geholpen kunnen worden.

De jarenlange koppigheid van het Maduro-regime en diens bondgenoten in Zuid-Amerika zorgde voor enorme spanningen op het Zuid-Amerikaans continent. Dit resulteerde in het in elkaar storten van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). Het eens geprezen integratieblok is verworden tot een papieren tijger zonder geld, draagvlak, invloed en aanzien. De helft van de Zuid-Amerikaanse landen, waaronder alle machtige, hebben hun lidmaatschap opgeschort en het traject van opzegging ingezet.

Brazilië trok zich donderdag formeel terug uit de Unasur na begin dit jaar het lidmaatschap te hebben opgeschort. De Zuid-Amerikaanse reus volgt daarmee het voorbeeld van Argentinië op. De officiële terugtrekking uit de Unasur komt op het moment dat Brazilië, volgens het roulatiesysteem, aan de beurt is om het voorzitterschap van het falend integratieblok te bekleden. President Jaïr Bolsonaro schijnt allergisch te zijn voor de Unasur en stapte in de ruimste zin des woord uit de samenwerking.

UNITEDNEWS

| unitednews.sr/ve | Door: J Pierau