• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse politie: Nederlandse terreurverdachten ronselden jihadisten

| nos.nl | Door: Redactie

De twee Nederlandse terreurverdachten die in juli 2017 werden aangehouden in Paramaribo, worden ervan verdacht dat ze ten minste twee Surinamers hebben geholpen om naar Syrië af te reizen en zich daar aan te sluiten bij IS. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de twee broers R.A en N.I.

In het politiedossier zijn chats van het tweetal opgenomen waaruit zou blijken dat met name R.A. in nauw contact stond met contactpersonen van Islamitische Staat. R.A. noemde zichzelf Abu Ulah al Surinami en zou twee of drie Surinamers via Nederland naar Turkije hebben laten reizen. Uit zijn Facebook-pagina bleek dat hij

sympathie koesterde voor de terreurbeweging.

Een van de twee Surinamers, Riaz N., zat in Turkije en reisde door naar Syrië nadat hij geld van R.A. had ontvangen. Volgens R.A. was dat een vriendendienst. Hij verkeerde naar eigen zeggen in de veronderstelling dat Riaz N. met het geld terug naar Suriname zou vliegen.

De tweede jihadist, een jonge vrouw, werd door de Turkse politie gearresteerd en teruggestuurd naar Suriname. Zij loopt vrij rond en heeft als getuige verklaard dat zij door R.A. is overgehaald om in Syrië te gaan vechten. Hij ontkent dat.

De Verenigde Staten zouden van de kaart geveegd moeten worden.

R.A., volgens
het politiedossier

De belangrijkste beschuldiging tegen de broers is het voorbereiden van een aanslag op de Amerikaanse ambassade of de Amerikaanse ambassadeur. Het politiedossier brengt daarover weinig concreets naar buiten. R.A. zou zich volgens getuigen in het openbaar kwaad hebben uitgelaten over de omvang van de nieuwe ambassade van de VS en over de rol van de VS in de wereld. "Ze zouden van de kaart geveegd moeten worden", zou R.A. gezegd hebben. Maar bewijs over een mogelijke aanslag is niet naar buiten gebracht.

Uit het politieonderzoek blijkt dat er regelmatig bedragen uit het buitenland op de bankrekening van R.A. gestort werden. "Dat waren donaties van mensen in het buitenland die de islam een warm hart toedragen. Voor het geld kocht ik voorlichtingsmateriaal om onder meer aan niet-gelovigen uit te delen", aldus de verdachte.

Volgens een anonieme getuige zou R.A. hebben aangekondigd om een aanslag te plegen op de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel. De verdachte ontkent dat met klem. "Ik zal nooit onschuldige mensen doden of een organisatie steunen die dat wel doet."

En nu?

Het dossier beslaat nog vele pagina's die op komende zittingen behandeld moeten worden. De advocaat van de verdachten, Raoul Lobo, zegt dat de genoemde feiten geen rechtvaardiging zijn om zijn cliënten langer dan negen maanden in voorarrest te houden. Hij vindt dat de verdachten in voorlopige vrijheid gesteld moeten worden.

Lobo kwam er echter niet aan toe om dat aan de rechter te vragen omdat hij voor een andere zaak werd weggeroepen. De rechter verdaagde daarna de zitting tot 21 mei.

| nos.nl | Door: Redactie