• donderdag 09 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

POMPEO KOMT ‘VERDEDIGING DEMOCRATIE’ BENADRUKKEN IN SURINAME

| united news | Door: Redactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Mike Pompeo, begint donderdag met een reeks bezoeken aan Zuid-Amerikaanse landen. De missie staat in het teken van het benadrukken van de democratie in de regio en de noodzakelijke inspanningen om die te verdedigen.

Door de regio en de rest van de wereld wordt de missie van Pompeo direct in verband gebracht met het verdrijven van Nicolas Maduro als president van Venezuela. De VS houdt Maduro persoonlijk verantwoordelijk voor de vele crises in Venezuela, inclusief vertrapping van de democratie en mensenrechtenschendingen.

Pompeo maakt als eerst een stop is Suriname om enkele uurtjes te praten met

zijn ambtgenoot Albert Ramdin en president Chandrikapersad Santokhi. Hij vertrekt daarna naar Guyana voor diepgaande gesprekken met de nieuwe Guyanese regering onder leiding van Irfaan Ali. Tijdens het tweedaagse bezoek aan Guyana zal ook een onderhoud plaatsvinden met Irwin LaRocque, secretaris-generaal van de Caricom.

Vervolgens bezoekt de Amerikaanse minister Brazilië en Columbia. In deze twee landen zal hij nabij de grenzen met Venezuela poolshoogte nemen van de situatie van de mensen die zijn gevlucht voor het Maduro-regime.

Niet iedereen is blij met de Zuid-Amerikaanse reizen van Pompeo, omdat er argwaan bestaan over het werkelijke doel van de missie.

Suriname heeft met de regeringswisseling

één van de meest trouwe bondgenoten van Maduro, Desi Bouterse, uit het machtscentrum gestemd. Guyana, Columbia en Brazilië grenzen beiden aan Venezuela. In de presidenten van Columbia en Brazilië heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, bondgenoten die beiden niets moeten hebben van het Maduro-regime in Venezuela. Geïnsinueerd wordt dat het bezoek aan Guyana, die in het oosten aan Venezuela grenst, te maken heeft met het sluiten van een veiligheidsovereenkomst aangaande Venezuela. Oppositionele partijen in Guyana hebben de nieuwe regering opgeroepen voorzichtigheid te betrachten en zich niet te laten meesleuren in een Amerikaans avontuur dat Guyana achteraf duur kan komen te staan.

Binnen de Caricom hebben alle lidlanden consensus bereikt met betrekking tot interventies in Venezuela. Het standpunt binnen dit regionaal blok, waar ook Suriname en Guyana aangesloten zijn, is dat er geen buitenlandse interventies mogen plaatsvinden in Venezuela. Binnen de Caricom wordt het bezoek van Pompeo gezien als een poging verdeeldheid te brengen binnen het blok.

In december zullen er in Venezuela parlementaire verkiezingen plaatsvinden. De Amerikaanse regering heeft openlijke steun toegezegd aan de oppositiepartijen. Gevreesd wordt dat Maduro ondemocratische middelen zal aanwenden om de stembusuitslag in zijn voordeel te beslechten. De Amerikaanse regering heeft duidelijk laten weten dit niet te zullen pikken.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie