• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Ruud Lubbers

Oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd overleden

| NU.nl | Door: Redactie

Oud-premier Ruud Lubbers is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. Lubbers is overleden in zijn woonplaats Rotterdam in bijzijn van zijn vrouw en kinderen.

Lubbers was de langstzittende premier van Nederland. De CDA'er stond aan het hoofd van drie kabinetten in de periode van 1982 tot 1994. Hij regeerde eerst zeven jaar met de VVD van Ed Nijpels en Joris Voorhoeve. Daarna volgden vijf jaar met de PvdA van Wim Kok.

Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA. Hij geldt als een van de prominentste politici uit

de naoorlogse politiek.

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties van 2001 tot 2005. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

In 1995 werd hij benoemd tot minister van staat. Een eretitel die wordt toegekend door de koning, op voordracht van de ministerraad.

Internationale allure

Premier Mark Rutte noemt Lubbers een staatsman van internationale allure. "Als premier van mijn jeugd loodste hij ons land door de moeilijke jaren tachtig", aldus de premier in een reactie. "Met zijn brede kennis en

ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden."

"In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd."

Doortastend

Volgens CDA-leider Sybrand Buma was Ruud Lubbers een "groot staatsman en een overtuigd christendemocraat".

"Nederland is Lubbers veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst", aldus Buma. ,"Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was".

| NU.nl | Door: Redactie