• maandag 01 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Bobi Wine

Oppositiekandidaat vecht Oegandese verkiezingen aan om vermeende fraude

Datum: | Bron: nu.nl | Door: Redactie

De Oegandese oppositiekandidaat bij de presidentsverkiezingen Bobi Wine, vecht de uitslag van de verkiezingen aan, meldt hij zondag op Twitter. Al voor de bekendmaking van de uitslag beschuldigde Wine het regime van "het grootste gesjoemel in de Oegandese geschiedenis".

De vooral bij jongeren populaire reggaezanger Wine roept zijn aanhangers zondag op om af te zien van geweld. "Ik neem deze pijnlijke, maar onvermijdelijke beslissing om er bij jullie op aan te dringen af te zien van elke vorm van geweld, nu we het resultaat van de verkiezingen voor de rechtbank zullen aanvechten", twittert hij. Wine en zijn partij spreken over "wijdverbreide fraude" tijdens de verkiezingen.

De kiescommissie maakte vrijdag bekend dat zittend Oegandees president Yoweri Museveni met 58,6 procent van de stemmen is herkozen voor een zesde termijn. Museveni leidt het land al 35 jaar.

Vooral onder jongeren leeft onvrede over de besturing van het land, de corruptie en de werkloosheid. Wine maakt zich sterk om die problemen te kunnen aanpakken. Volgens waarnemers had hij bij een eerlijk verloop een kans om de verkiezingen te winnen.

De aanloop naar de verkiezingen verliep bijzonder gewelddadig en Wine werd tijdens het campagne voeren enkele keren opgepakt en vrijgelaten. In de afgelopen weken werden ook tientallen medestanders opgepakt en velen van hen zitten nog altijd vast.

Uit de uitslag van de parlementsverkiezingen, die ook donderdag gehouden werden, blijkt dat Wines National Unity Platform de grootste oppositiepartij wordt.

Door: ANPBeeld: ANP

Datum: | Bron: nu.nl | Door: Redactie