booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Opinie: Wonen – maar niet koken - op de campus - Parbode Sneak Peek

Publicatie datum: | Bron: parbode.nl | Door: Christa Sluisdom

Wonen op de campus in Suriname is sinds kort mogelijk. En het ziet er allemaal schitterend uit zoals we dat op de televisie hebben kunnen zien. Prachtige aircokamers met mooi meubilair, een goed geoutilleerde wasserij en een state-of-the-art kitchen. Zo ziet het er tenminste uit. Maar wonen op de campus is niet voor eenieder weggelegd.

Studenten die ver weg wonen hebben voorkeur voor een plekje. Begrijpelijk, want we hebben nog geen sneltrein om studenten in een half uurtje van Nickerie en Sipaliwini naar Paramaribo te vervoeren. Studenten die uit goed gesitueerde gezinnen komen en graag het studentencampusleven willen ervaren, zullen waarschijnlijk uit zichzelf afdruipen. Want die zullen hun privacy niet snel opgeven om met anderen een kamer te delen, tenzij ze heel erg ver wonen natuurlijk. Voor andere studenten is een goed gemeubileerde aircokamer met maximaal drie kamergenoten en alle rust om te studeren, een luxe. Het ziet er dan ook werkelijk heel erg aantrekkelijk uit.

Maar over de warme maaltijd op de campus valt nog heel wat te zeggen. Er is een algemene keuken waar er voor de studenten gekookt zal worden. Er zijn wooneenheden van tweepersoons- en vierpersoonskamers. De eerstgenoemde wooneenheid heeft wel een minikeuken. Hebben alleen deze mensen recht op hun eigen potje? Bij de andere woonunits is er geen keuken.

Je gaat studeren en je moet vijf jaar lang elke dag je warme maaltijd kopen. Is het de bedoeling dat de studenten al het geld van de studiefinanciering of van pa en ma uitgeven aan eten? Een student die al kon koken verleert deze kunst in vijf studiejaren. A o las’ a anu! En de student die nog niet wist te koken, leert het misschien nooit meer, want jong geleerd is oud gedaan. En voor wie het nog niet wist, koken is gewoon een lifeskill! Over vijf jaar zullen we dan bachelors en masters hebben die niet gewend zijn om voor hun eigen potje te zorgen. Zullen ze met hun bachelors- of mastersgraad genoeg verdienen om een kok in te huren voor het bereiden van hun dagelijkse warme maaltijd? Of worden ze ‘opgevoed’ tot dagelijkse restaurantbezoekers?

 

Lees het hele artikel in de aprileditie van Parbode.

Publicatie datum: | Bron: parbode.nl | Door: Christa Sluisdom

Ga terug

booked.net

    

booked.net