• vrijdag 19 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe inbeslagname geldzending uit Suriname: eurokoers verder gedaald

| Ad.nl | Door:

De Nederlandse Justitie heeft opnieuw euro's uit Suriname in beslag laten nemen. De inbeslagnames veroorzaken onrust waardoor de wisselkoers van de euro in het Zuid-Amerikaanse land al met ruim 10 procent gedaald.

De jongste inbeslagname betreft een bedrag van 4 miljoen euro afkomstig van klanten van de Republic Bank in Paramaribo. Het geld moest naar Trinidad & Tobago, melden Surinaamse media. De Nationale Assemblee (DNA) en de regering in Paramaribo bespraken de inbeslagname donderdag in een comité-generaal achter gesloten deuren. Het parlement wilde antwoord op vragen over de tweede inbeslagname in korte tijd. 

In april confisqueerde de Nederlandse douane al een bedrag van 19,5

miljoen euro dat de Finabank, De Surinaamsche Bank en de Hakrinbank toebehoort. De 19,5 miljoen euro zou via Nederland naar China verscheept worden vanwege de swap-deal die Suriname en China hebben. Pogingen van de Surinaamse minister van Financiën om dat geld vrij te krijgen, zijn niet gelukt.

Witwasonderzoek

De inbeslagnames hebben betrekking op een justitieel onderzoek naar witwas-operaties. Het Nederlandse OM wil de herkomst van het geld weten. Veel goederen in Suriname worden geïmporteerd vanuit Nederland en in euro's afgerekend.

De confiscaties zorgen voor onrust in de Surinaamse financiële wereld. Vanwege de onzekere situatie weren de commerciële banken de euro. De wisselkoers van de

munt is inmiddels met meer dan 10 procent gedaald. De euro maakte de afgelopen jaren een gestadige stijging door. De waarde ten opzichte van de Surinaamse dollar ging almaar omhoog. Met de inbeslagnames van de geldzendingen is een val ingezet die reeds ruim een Surinaamse dollar per euro heeft afgeknaagd. De euro is ineens veel minder gewenst dan de dollar. “Wij zitten nu gewoon met de Euro”, zegt een bron binnen het cambiowezen tegenover Dagblad Suriname.

De cambio’s lijden verlies door de hele ontwikkeling. Kort terug nog moest de euro tegen een bepaalde wisselkoers worden ingekocht. Nu kan alleen nog tegen een lagere wisselkoers worden verkocht. 

'Internationale verplichtingen'

Volgens de Centrale Bank van Suriname zijn dergelijke geldzendingen normaal en vinden ze al vijf jaar plaats. Het zou gaan om geld van Surinaamse banken, bestemd voor het nakomen van hun internationale verplichtingen. De CBvS zegt de miljoenen te verschepen vanwege de internationaal steeds strengere eisen voor geldzendingen en toenemende problemen die de Surinaamse banken daarbij in het buitenland ondervinden.

| Ad.nl | Door: