Multi-etnisch gesomber Blok staat haaks op pr voor werving bedrijven
| FD.nl | Door: Laurens Berentsen
Is de multiculturele samenleving een vloek of een zegen? Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is er sprake van een vloek, zo liet hij vorige week blijken op een besloten bijeenkomst. Tegelijkertijd benadrukt Nederland in het buitenland juist zijn diversiteit om zich te presenteren als aantrekkelijk vestigingsland voor multinationals en internationale organisaties.
'Als een van 's werelds meest multiculturele knooppunten voor creatief talent, is Nederland, eenvoudig gezegd, een geweldige plek om ideeën tot verwezenlijking te brengen', zo prijst de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) ons land aan bij buitenlandse investeerders.
Op de site van het agentschap van het ministerie van Economische
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Zaken leggen buitenlandse bedrijven uit welke rol de diversiteit van de bevolking heeft gespeeld bij de keuze voor Nederland. Op het Europese hoofdkantoor van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer in Amsterdam bijvoorbeeld, ontstaat het gevoel dat de 'smeltkroes van volkeren en culturen [...] misschien het geheime wapen van de onderneming [is]', aldus de NFIA-site Invest in Holland.
Diep in onze genen
De stellingen die VVD-minister Stef Blok vorige week poneerde op een bijeenkomst met zeventig Nederlanders die werken bij multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Navo, roepen een ander beeld op. Blok zei onder andere geen enkel voorbeeld te
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
kennen van een multi-etnische of multiculturele samenleving waarvan de oorspronkelijke bevolking nog deel uitmaakt, die 'een vreedzaam samenlevingsverband' vormt.
Ook meende hij dat mensen niet goed in staat zijn binding aan te gaan met hen onbekende mensen. De minister zei dat het waarschijnlijk diep in onze genen zit dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden.
Onderhandelingspositie
De opvattingen van Blok kwamen woensdag naar buiten via opnames die een aanwezige bij de bijeenkomst doorspeelde aan het televisieprogramma Zembla. De brede politieke ophef die daarop ontstond, noopte hem ertoe nog dezelfde dag terug te komen van zijn uitlatingen en zijn excuses aan te bieden. De PvdA zei donderdag de Tweede Kamer te willen terugroepen van reces om Blok verantwoording te laten afleggen.
Het diplomatieke leed voor de minister van Buitenlandse Zaken is al geleden, menen buitenlanddeskundigen. Met zijn uitspraken over de onmogelijkheid van de spreiding van asielzoekers over de Europese Unie bijvoorbeeld, zou hij zijn onderhandelingspositie tegenover onwillige Oost-Europese lidstaten ernstig hebben geschaad.
Beeldbepalende kranten
Of dat ook voor het imago van Nederland als divers, open en tolerant vestigingsland geldt, is minder eenduidig. Zeker is wel dat Blok met zijn omstreden uitspraken in één dag onder meer The Washington Post, The New York Times en Financial Times heeft gehaald, beeldbepalende kranten in het internationale bedrijfsleven.
VNO-NCW onthoudt zich van commentaar over de mogelijk schade die de VVD'er aan het Nederlandse vestigingsklimaat heeft berokkend, zegt een woordvoerder. De vorige voorzitter van de ondernemersorganisatie, Bernard Wientjes, hekelde meermaals negatieve uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de multiculturele samenleving, omdat die schadelijk zouden zijn voor het zakelijke imago van Nederland in het buitenland. Overigens sprak Wilders, die als enige politieke leider Bloks uitspraken heeft onderschreven, in stevigere bewoordingen over de onmogelijkheid van een vreedzame multiculturele samenleving dan de minister.
Verharde houding
Van Nederlandse multinationals is bekend dat zij de verharde houding ten opzichte van etnische minderheden betreuren. Expats in Nederland met een andere etnische achtergrond hebben hier last van. Gevraagd om commentaar zegt Unilever niet te reageren op uitspraken van politici. AkzoNobel had donderdag nog geen reactie.
| FD.nl | Door: Laurens Berentsen