• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana: Irfaan Ali officieel uitgeroepen tot nieuwe president

| starnieuws | Door: Redactie

Irfaan Ali van de People's Progressive Party(PPP) is vandaag, vijf maanden na de verkiezingen op 2 augustus, officieel uitgeroepen tot president van Guyana. De voorzitter van de Guyanese Verkiezingscommissie (Gecom), Claudette Singh, heeft daartoe een officiele verklaring uitgegeven. 

De verklaring van de resultaten van de verkiezingen komt precies vijf maanden nadat de Guyanese kiezers naar de stembus zijn gegaan. Bij een nationale hertelling bleek dat de PPP de verkiezingen met meer dan 15.000 stemmen had gewonnen, maar de inmiddels verdreven APNU + AFC had geweigerd de resultaten te aanvaarden en begon aan een campagne wegens fraude.

Er zijn ook

verschillende verkiezingszaken geweest. De zaak is zelfs bij het Caribische Hof van Justitie terechtgekomen. 

De laatste door de APNU + AFC ingediende zaak betwistte de cijfers over de hertelling, maar het Hof van Beroep bevestigde donderdag de beslissing van opperrechter Roxane George dat de nationale hertelling geldig is en dat de Chief Elections Officer, als werknemer van Gecom, moet doen wat hem gezegd wordt. De rechter wees de zaak af als lichtzinnig en ergerlijk en als verder misbruik van het Hof.

Aftredende president David Granger heeft zijn verlies nooit officieel toegegeven. De Gecom-voorzitter heeft hem vandaag uitgenodigd voor een gesprek

met oppositieleider Bharrat Jagdeo om de transitie te bespreken. Granger gaf aan dat hij geen bezwaar had om met Jagdeo te spreken, maar dat hij erbij blijft dat de onregelmatigheden die tijdens het hertellingsproces aan het licht zijn gekomen, niet kunnen worden geaccepteerd. Hij stelde dat die de basis zullen vormen voor een verkiezingsverzoek.

Gecom heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen om de voorbereidingen te treffen om over te gaan tot de inauguratie van Ali tot de nieuwe president van Guyana.

| starnieuws | Door: Redactie