• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Franse oud-president Giscard d'Estaing (94) overleden

| nu.nl | Door: Redactie

De Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing is woensdag op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus, zo laten zijn nabestaanden weten in een verklaring aan persbureau AFP.

De centrumrechtse Giscard d'Estaing, ook wel aangeduid met zijn initialen 'VGE', werd in 1974 op 48-jarige leeftijd president van Frankrijk. Hij zou dat blijven tot 1981.

Zijn opvolger François Mitterrand overleed in 1996 en diens opvolger Jacques Chirac stierf vorig jaar. Dat maakte Giscard d'Estaing ruimschoots de oudste nog levende ex-president van Frankrijk.

Huidig president Emmanuel Macron prees zijn voorganger donderdag door te zeggen dat die "Frankrijk heeft getransformeerd". "De richting waarin hij Frankrijk heeft

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
gestuurd, wijst ons nog steeds de weg", aldus Macron, net als Giscard d'Estaing een aanhanger van het liberale gedachtengoed.

"Zijn dood heeft de Franse natie in rouw gedompeld", zei Macron. De president omschreef Giscard d'Estaing als "een dienaar van de staat, een politicus van vooruitgang en vrijheid".

Giscard d'Estaing (rects) heeft een ontmoeting met zijn Amerikaanse evenknie, president Jimmy Carter (links) in 1978. (Foto: ANP)

Presidentschap kenmerkte zich door liberale koers

Het presidentschap van Giscard d'Estaing kenmerkte zich door de liberale koers die hij voer. Tijdens zijn termijn werd onder meer echtscheiding met wederzijdse instemming toegestaan, abortus gelegaliseerd en

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
de leeftijd waarop iemand meerderjarig werd verlaagd. Onder zijn termijn had ook de laatste doodstraf in Frankrijk plaats.

Daarnaast zette Giscard d'Estaing zich in voor de Europese integratie van het land. Samen met zijn Duitse ambtsgenoot Helmut Schmidt zette hij zich ook in voor het samenbrengen van de Europese Unie in een monetaire unie. Hij was samen met Schmidt grondlegger van het Europees Monetair Stelsel (EMS), de voorloper van de euro.

Na zijn verkiezingsnederlaag in 1981 bleef Giscard d'Estaing actief in de politiek. Zo bekleedde hij de functie van voorzitter bij de Europese Conventie, die in 2004 een Europese grondwet presenteerde.

Uitvaart Giscard d'Estaing in besloten kring

In een verklaring aan het Franstalige persbureau AFP laten de nabestaanden van Giscard d'Estaing weten dat de oud-president uiteindelijk is overleden aan complicaties die het gevolg waren van het coronavirus.

Giscard d'Estaing werd onlangs nog opgenomen in een ziekenhuis in Tours, maar toen werd niet bekendgemaakt wat hem mankeerde. Hij moest in september nog met een lichte longontsteking naar een ziekenhuis in Parijs.

De uitvaart van Giscard d'Estaing vindt in besloten kring plaats.

| nu.nl | Door: Redactie