• maandag 23 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Een verdeeld land komt met Alcoa voorwaarden voor echtscheiding overeen

| post-gazette.com | Door: RICH LORD

Een Pittsburgh-bedrijf dat de geschiedenis van een Zuid-Amerikaans land een eeuw lang heeft gedomineerd, zal de sleutels van de regering van dat land na een parlementaire stemming vrijdag doorgeven.

Het parlement van Suriname stemde 29-13 om de voorwaarden voor het vertrek van Alcoa uit dat jungleland goed te keuren, nadat parlementsleden aan beide kanten van de kwestie de geboortestad van het aluminiumbedrijf schreeuwden - sommigen zeiden dat het pact te veel concessies deed aan Pittsburgh , terwijl anderen zeiden dat het eindelijk hun 44-jarige land had bevrijd van de controle van Pittsburgh.

De stemming kwam na maanden van fel debat, een week

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
van open vergaderingen en uiteindelijk een 25-uur durende marathon van publieke debatten en achterkameronderhandelingen.

De belangrijkste planken van het pact:

  • Een dam gebouwd en gecontroleerd door Alcoa en haar dochteronderneming Suralco in de jaren zestig zal eind dit jaar worden overgedragen aan de regering van Suriname. De dam produceert een groot percentage van de elektriciteit van het land en het land had het bedrijf eerder betaald voor de stroom. Sommigen in het parlement eisten dat Alcoa de goede functie van de dam tot ver in de toekomst garandeerde, maar ze hebben dergelijke beloften niet gekregen.
  • Alcoa en het land zullen samenwerken om de

    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
    verlaten mijnen, vijvers met vloeibaar afval en raffinaderijen en brownfields voor smelterijen op te ruimen. Sommigen bekritiseerden dat aspect van het pact omdat het teveel flexibiliteit bood in de aard en timing van de opruiming. Alcoa schatte in 2017 de toekomstige kosten voor het sluiten van haar raffinage- en mijnactiviteiten in Suralco in Suriname op $ 224 miljoen, waarvan 40% zou worden gedekt door Alumina Limited uit Australië, dat een belang heeft in Alcoa's Surinaamse activiteiten.

  • Het laat de deur open dat Alcoa betrokken kan zijn bij de mijnbouw van bauxiet - het erts van aluminium - onder de westelijke jungles van het land, hoewel het land een andere partner kan kiezen.

Alcoa zei in een verklaring die vrijdagochtend werd vrijgegeven, dat de stemming "een gedetailleerd plan biedt voor de toekomst van onze voormalige operaties, inclusief de overdracht later dit jaar van de waterkrachtcentrale Afobaka aan de regering van de Republiek Suriname.

"Wij danken de [president Desi] Bouterse regering en parlement voor hun weloverwogen en zorgvuldige afweging van de overeenkomsten, die duidelijkheid verschaffen over wat er daarna komt", ging de verklaring verder. "We zullen nog vele jaren in het land blijven om ervoor te zorgen dat we aan deze verplichtingen voldoen."

De voorzitter van het parlement, Jennifer Simons, een lid van de regerende partij, zorgde voor wat late spanning.

Ondertussen voerde de politieke oppositie van het land - in de minderheid in het parlement - een emotionele verdediging tegen de overeenkomst. Sommige parlementsleden betoogden dat het land de toestand van de dam niet kende, geen gegarandeerde fondsen voor milieu-sanering had verkregen en dat de regering meer om de belangen van Amerika gaf - sommige gespecificeerd Pittsburgh - dan om de belangen van Suriname. Vrijdag klaagden leden dat ze meer dan 24 uur in dienst waren, niet in staat waren geweest om fatsoenlijk te slapen, baden of goed eten, en zelfs dat hun kinderen zich afvroegen waar ze waren.

Maar de minister van natuurlijke hulpbronnen, Sergio Akiemboto, voerde een even gepassioneerde verdediging van het pact.

Hij beweerde dat het 44 jaar na de oprichting van de natie energieonafhankelijkheid kon bereiken door de dam in handen te nemen. Het kan ook miljoenen dollars besparen en stappen zetten in de ontwikkeling van de slapende bauxietmijnbouwsector, met of zonder Alcoa als toekomstige partner.

Alcoa en haar dochteronderneming Suralco begonnen in 1916 met het delven van bauxiet in Suriname. In 1958 sloot het in Pittsburgh gevestigde aluminiumbedrijf zich aan bij de Nederlandse koloniale regering in de Brokopondo-overeenkomst, waardoor de Afobaka-dam kon worden gebouwd en die barrière van 10 miljoen kubieke meter werd opgelegd tot Suralco tot 2033, zolang het daar maar aluminium bleef maken.

De dam overstroomde een gebied van bijna de grootte van Allegheny County dat bewoond was door afstammelingen van ontsnapte slaven. Maar de raffinaderij en de smelterij die het aandreef, veranderde de economie van landelijk naar industrieel.

Het land werd onafhankelijk van Nederland in 1975 en heeft nu bijna 600.000 inwoners.

Terwijl het bauxiet in Alcoa-gecontroleerde traktaten afnam en de wereldmarkt voor aluminium verschoof, stopte het bedrijf in 2015 met de productie in het land. Het bleef de macht van de dam aan de regering verkopen, maar functionarissen voerden aan dat het einde van de aluminiumproductie volgens de Overeenkomst van Brokopondo de overdracht van de dam aan de regering zou moeten activeren.

De Pittsburgh Post-Gazette, ondersteund door het Pulitzer Center on Crisis Reporting, verkende de terugtocht van het bedrijf in The Land Alcoa Dammed.

President Desi Bouterse richtte een commissie op, onder leiding van zakenman Dilip Sardjoe, om te onderhandelen over de voorwaarden voor het vertrek van Alcoa.

Het debat verbreedde deze week tot een krachtige uitzending van de invloed van multinationale financiële reuzen en lokale machtsmakelaars op de toekomst van Suriname. Het Parlement besprak het feit dat de in New York gevestigde investeringsgigant Blackrock Inc. aanzienlijke aandelen heeft van Alcoa en van vele bedrijven die betrokken zijn bij goudwinning en energiediensten in het land, en de media bracht Mr. Sardjoe door met vragen over zijn banden met verschillende bedrijven.

Maar de heer Akiemboto zei deze week dat de kosten van het beheer van de dam aanzienlijk lager zijn dan de prijs die het bedrijf nu betaalt voor elektriciteit uit de dam. Het land, zei hij, kan de besparingen inzetten voor de ontwikkeling van het land, en kan de ervaring die het heeft opgedaan bij het werken met Alcoa gebruiken om het stuur van zijn eigen toekomst te nemen, waarvan hij zei dat het aluminium, goud, gas en olie zou kunnen winnen .

Rich Lord: rlord@post-gazette.com of 412-263-1542

Voor het eerst gepubliceerd 30 augustus 2019, 17:01 uur

 

| post-gazette.com | Door: RICH LORD