• zaterdag 04 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ECONOMISTEN VERENIGING WIL MAATSCHAPPELIJKE ORIENTATIE OP NIEUWE DEAL TUSSEN REGERING EN ALCOA

| Unitednews.sr | Door:

PARAMARIBO –  De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) hamert er op dat de regering de gesloten deal met de Alcoa zo snel als mogelijk openbaar maakt. Het zal volgens VES-voorzitter, Winston Ramautarsing een ernstige aantijging zijn tegen de democratie, wanneer alleen, zonder enig beïnvloeding vanuit de gemeenschap het parlement een beslissing moet nemen.

Het is nu bijna drie maanden geleden dat de regering via haar onderhandelingscommissie een nieuwe deal heeft gesloten met de multinational. Dit gebeurde op Aruba. “Wij zijn van mening dat de gemeenschap moet weten wat er in hun naam, voor hun toekomst door de regering met de

Alcoa wordt afgesproken.

Het is essentieel dat we zelf weten wat in die deal staat en hebben geen regeringscommissie nodig om voor ons te vertalen wat er is afgesproken. Wij kunnen zelf de taal lezen en kritisch kijken naar de tekst. Wij hebben een team van deskundigen die er naar gaat kijken, dus willen wij het hebben. Het is ons tijdens de publieke bijeenkomst toegezegd maar hebben we het helaas nog niet ontvangen

Democratie
Ramautarsing wijst er op dat de democratie alleen goed functioneert wanneer de gemeenschap adequaat geïnformeerd is. “Maar als je die informatie aan de gemeenschap onthoud omdat je denkt

dat het je het beter weet en beter kan vertalen naar het volk wil het zeggen dat je de intelligentie van het volk onderschat en dan gaat de democratie niet functioneren want dan wil je een bevolking van jaknikkers. Die moeten maar geloven wat de regeerders hebben afgesproken.

Maar ook voor de vertegenwoordiging van het volk in De Nationale Assemblee is het belangrijk dat de overeenkomst openbaar wordt gemaakt. Die moet niet door de regering of de commissie worden beïnvloed in het nemen van haar besluiten maar door de publieke opinie. De bevolking moet binnen de structuren van de partijen, met maatschappelijke groeperingen kunnen beïnvloeden wat het parlement uiteindelijk moet vinden. Het parlement is geen commissie van wijzen die alles weet wat het volk vindt. Het vertegenwoordigt het volk en moet dan ook voeling houden onder het volk, dat is echte democratie.

Offers
Wij van de VES zijn niet vooringenomen dat het geen goede deal is maar we willen wel zeker weten wat het precies inhoud en het zelf kunnen doorrekenen dan pas kunnen we zeggen het is goed of niet goed”, zegt de VES-voorman. Volgens hem kan niemand een multinational die wil vertrekken tegenhouden. “Wat wij als Surinamers wel moeten eisen van de regering is dat wij voor Suriname de beste deal  of erfenis overhouden en niet omgekeerd.

Het is een feit dat wij als land en burgers grote offers hebben gebracht, met name onze mensen in het binnenland, om de stuwdam te creëren voor de aluinaarde industrie voor de periode van 75 jaar. “De Suralco heeft beloofd dat wij in die 75 jaar allerlei economische voordelen zouden krijgen. Als zij eerder dan de 75 jaar willen vertrekken is dat hun goed recht, maar dan moeten zij ons daarvoor tegenmoet komen”.

Stuwdam
De Alcoa heeft als vertrekpunt bij de onderhandelingen gehanteerd dat zij de eigenaar zijn van de stuwdam tot 2033. Er is afgesproken dat de overdracht eind 2019, dus veertien jaar eerder gebeurd. Maar volgens de VES is de vraag, als Suriname het recht heeft de Stuwdam meteen op te eisen op het moment dat de Suralco stopt met het geven van de voordelen daaruit, niet beantwoord. 

“Wij zijn van mening dat wanneer de Suralco zich niet aan de overeenkomst kan houden, en dat begrijpen we want de markt reageert anders, dan is het ook begrijpelijk dat wij ook niet de voordelen gaan krijgen. Dan kan de Suralco nooit zeggen dat zij de voordelen van de stuwdam nog steeds wil blijven binnen halen. “Als jij de lasten niet meer wil dragen kan je de lusten ook niet opeisen. Wat dat betreft vind ik het compromis van 14 jaar inkorten niet adequaat”.

Arbitrage
“Het zou mij gek voorkomen wanneer Suriname bij arbitrage het zou verliezen tegenover de Alcoa”, zegt Ramautarsing. De Surinaamse regering heeft bij voorbaat gekozen om te capituleren in plaats van het onderste uit de kan te halen. De onderhandelingscommissie heeft van de president de strikte opdracht gekregen niet te kiezen voor arbitrage. Dat verklaart volgens Ramautarsing de relatief milde opstelling naar de Alcoa. “Alle argumenten om niet te kiezen voor arbitrage zoals, het zou te lang duren, het zou veel geld kosten en we zouden het toch verliezen, slaan nergens op.

Het duurt nu al 4 jaar met deze onderhandelingen. Bij een arbitrage waar Suriname zelf ook een arbiter mag aanwijzen zou het nooit vier jaar duren. Daarnaast hebben we US$ 5 miljoen hiervoor uitgetrokken, bij arbitrage zou het geen vijf miljoen gaan kosten. Het is meer dan een gevoel dat de onderhandelingscommissie Alcoa vertegenwoordigt, volgens mij zijn het twee handen op een buik”, zegt Ramautarsing.

UNITEDNEWS

 

| Unitednews.sr | Door: