• donderdag 09 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De historische inheemse bewoning van de Corantijnrivier in West-Suriname

| | Door: Redactie

Inleiding

Dit rapport geeft een overzicht van de geschiedenis van de inheemse bewoning van de Corantijnrivier, op basis van geschreven bronnen en kaarten daterend uit de 16e tot de 20e eeuw, en archeologisch materiaal van voor die tijd. De inheemsen van de Corantijn (nu wonend in de dorpen Washabo, Apoera en Section aan de Beneden-Corantijn en Wanapan aan de Boven- Corantijn) weten dat zij altijd in dit gebied hebben gewoond. Hun eigen, mondeling overgedragen, informatie over het verleden, aangevuld met de geschreven informatie afkomstig van voornamelijk Europeanen, laat zien dat dit gebied inderdaad historisch is bewoond en gebruikt door inheemsen.

De Pre-Columbiaanse
periode (±1900 v.Chr – ±1500 n.Chr)

De oudste nederzettingen die in Suriname zijn gevonden, liggen in West-Suriname. Tot hier reikte de grens van de vroegste ‘Tropisch Regenwoud Cultuur’ die vanuit het westen (het Orinoco gebied) naar Suriname kwam. Kaurikreek, een kreek circa 10 kilometer ten zuiden van Apoera, is voor zover nu bekend het oudste bewoonde gebied.

Archeologen weten niet precies hoe oud de site is en hoe lang er mensen gewoond hebben, maar er zijn een paar houtskoolmonsters genomen waarvan de meest betrouwbare te dateren is tussen 2200 en 1750 v. Chr. Een andere zeer oude nederzetting lag bij de Wonotobovallen,

waar nu het Trio-dorp Wanapan is gevestigd. Het ontstaan van dit dorp is gedateerd omstreeks het begin van onze jaartelling (± 2000 jaar geleden). Vanuit Wonotobo trokken deze mensen, die aan landbouw deden, vanaf 300 na Chr. in de richting van de kust.

Op al deze plaatsen zijn ook aardewerkresten gevonden die door deze mensen gebruikt zijn. Bij Kabalebo, Matappikreek, de Avanaverovallen, en de Frederik Willem IV vallen (thans ook Anoravallen genoemd) zijn er tevens aardewerken overblijfselen gevonden van de Koriabo Cultuur waarvan de wortels in het oosten (Frans-Guyana en Brazilië) lagen.

Deze cultuur kwam omstreeks 1200 v. Chr. naar Suriname en was nog aanwezig ten tijde van de komst van de Europeanen. In het stroomgebied van de Corantijn zijn, behalve de aardewerkvondsten, vooral de pre- Columbiaanse rotstekeningen van belangrijke archeologische waarde. Langs de Corantijn en haar zijtakken zijn zeer veel van deze rotstekeningen aangetroffen, terwijl deze, behalve in de Marowijne, nergens anders in Suriname zijn gevonden. Ook slijpgroeven in de rotsen langs de rivier zijn belangrijke aanwijzingen van de pre-Columbiaanse menselijke bewoning van dit gebied. 

Download het geheel rapport

| | Door: Redactie