booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

BOUTA WIL GOEDE BEURT MAKEN MET ORGANISATIE DRUGSBESTRIJDINGSCONFERENTIE

Publicatie datum: | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

Suriname die samen met Roemenië, voorzitter is van de Gemeenschap van Latijns Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) zal van 20 tot en met 21 juni dit jaar organiserend gastheer zijn van de conferentie voor het bestrijden van drugs overschrijdende en daaraan gerelateerde criminele activiteiten.

Op deze Bi-regionale conferentie wordt verwacht dat Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die lid zijn van CELAC samen met Europese landen komen tot effectievere bestrijdingsmethoden bij de bestrijding van drug overschrijdende criminele activiteiten. Dinsdag heeft in het perscentrum van het kabinet van president Desi Bouterse de lancering van het webportaal voor deze tweedaagse conferentie plaatsgevonden.

Minister Yidiz Pollack-Beighle van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Suriname met haar drugsbestrijdingsactiviteiten en commitment aan internationale afspraken een sterk signaal geeft aan wereld dat zij een bijdrage wens en kan leveren aan de gezamenlijke inspanning om drugscriminaliteit te bestrijden. Suriname heeft als covoorzitter van de CELAC de opdracht meegekregen de conferentie in Paramaribo te organiseren. De bewindsvrouw zegt dat voor Suriname de conferentie moet resulteren in het aanscherpen van het nationaal beleid voor drugsbestrijding en samenwerking met Latijns Amerika en de Caribische regio.

Op de conferentie worden meer dan 150 deelnemers uit Latijns Amerika, het Caribisch gebied en Europa verwacht.

Bij de lancering van het portaal hebben ook de ministers Antoine Elias van Volksgezondheid, Stuart Getrouw van Justitie en Politie en Directeur Danielle Veira van het directoraat Nationale Veiligheid en EU-ambassadeur Antoine Joly het woord gevoerd. Getrouw benadrukt dat participatie van Suriname in CELAC van groot belang is, temeer daar Suriname bekend staat als doorvoorland van drugs  vanuit Latijns Amerika naar Europa. Coördinator van de conferentie Sharon Bell, die een historische presentatie gaf over de CELAC, zegt dat dit mechanisme een van oudste politieke samenwerkingsverbanden is in de wereld, met als focus, de gemeenschappelijke en integrale aanpak en het indamming van de toenemende drugscriminaliteit. Naast drugsbestrijding hebben Europa, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied ook historische, culturele en economische relaties. Bell verwijst hiervoor naar het Bi-regionaal partnerschap dat deze drie regio’s in 1999 met succes zijn aangegaan.

Officieel werd de CELAC pas in 2011 opgericht als een coördinerend lichaam waar alle 33 Latijns Amerikaanse en Caribische landen zich bij hebben aangesloten. De CELAC is ook de officiële tegenhanger voor Europa als het gat om het sluiten van strategische partnerschappen. Volgens Bell heeft Suriname met de komende conferentie er alle belang bij zich te herpositioneren als het gaat om drugsbestrijding. De focus is dan ook gericht op een duurzame benadering van het drugsprobleem, waar veiligheid, gezondheid en het welzijn van de mens centraal staat.

Op het portaal celac.nationalsecurity.sr kunnen zowel buitenlandse als nationale vertegenwoordigers zich registreren voor de conferentie en terecht voor additionele informatie. Het portaal werd officieel gelanceerd door minister Getrouw.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: | Bron: Unitednews.sr | Door: Redactie

Ga terug

Categorieën: Drugs, Opmerkelijk, Net Binnen

booked.net

    

booked.net