• zaterdag 28 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Afbeelding
Bron
NU.nl
Publicatie datum
07-04-2017
Body

De Surinaamse hoofdstad Paramaribo is al dagenlang het decor van grote demonstraties tegen de regering Bouterse. De protesten zijn geïnitieerd door de oppositie en de vakbonden.

Het zijn volgens de Surinaamse media de grootste demonstraties sinds voormalig legerleider Desi Bouterse in 2010 aantrad als president. De politie schatte woensdag het aantal deelnemers op meer dan zevenduizend. Het verkeer in Paramaribo stond al meerdere malen muurvast door de protesten.

De demonstranten zijn boos dat Bouterse niets lijkt te doen tegen de steeds verder afglijdende Surinaamse economie.

data-ad-client="ca-pub-5145602741900110" data-ad-slot="5811787040">

De inflatie in Suriname is een van de hoogste ter wereld, zodat de prijzen voor vrijwel alle producten de afgelopen jaren minimaal zijn verdubbeld. De regering heeft ondernemers daarom verboden hun prijzen verder aan te passen, zodat veel zelfstandigen failliet zijn gegaan.

Brandstofprijzen

De directe aanleiding van de woede is de recente verhoging van de brandstofprijzen in het land. Dit was echter een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds voor een lening die de economie er weer bovenop moet helpen.

Ook zijn de Surinamers boos

over de vriendjespolitiek en de fraude binnen de Surinaamse overheid. Bouterse benoemde vorige week een omstreden nieuwe minister van Justitie.

Decembermoorden

Deze Eugene van der San staat bekend als vertrouweling van de president. Critici zien een duidelijk verband met het proces over de decembermoorden, waarin Bouterse hoofdverdachte is. De president probeert het proces al jarenlang op alle mogelijke manieren te frustreren.

De vakbonden en oppositiepartijen hebben opgeroepen vrijdag weer de straat op te gaan.

Oppositie

De leider van de grootste oppositiepartij, Chandripersad Santokhi, verwacht dat het nog een lange strijd gaat worden. "Deze regering doet er alles aan de mensen van hen afhankelijk te maken. We roepen de mensen nu op om hun macht te gebruiken en de regering te dwingen verkiezingen uit te schrijven", aldus Santokhi. Een andere optie is dat er een zakenkabinet van technocraten komt, dat nieuwe verkiezingen organiseert.

Tags

  • Protesten Suriname
  • Door
    Redactie