AANHOUDEND BRUGGENGEZWETS
| dagblad de west | Door: Redactie
We ontkomen na jaren verscheidene politici in dit land nauwgezet te hebben gevolgd niet aan de indruk, dat ze om geloofwaardig en imponerend over te komen bij de samenleving in het algemeen en hun politieke aanhang in het bijzonder, dezen zaken voor te houden die indrukwekkend zijn, maar zeker niet binnen korte termijn realiseerbaar.
We hebben in het verleden zaken moeten aanhoren over fly overs, diepzeehavens, een wegverbinding naar Brazilië en een sneltreinverbinding naar Para, om zo het forensenverkeer te vergemakkelijken. Ook kregen we meerdere malen tussen 2010 en 2020, het voornemen voorgeschoteld een brug te bouwen over de Corantijn, om
En dat allemaal werd ons verteld en kilo’s zand in de ogen gestrooid, terwijl we niet eens in staat waren, een veerbootverbinding met het westelijk gelegen buurland, op fatsoenlijke wijze te onderhouden. Maar het gezwets over bruggenbouw en wel die over de Corantijn, is nog niet afgelopen. De regering Santokhi wenst de brug over de Corantijn vanuit Nieuw Nickerie richting Springlands in samenwerking met de regering Ali in Guyana, te realiseren.
Het is niet helemaal duidelijk, vanuit welk punt van onze oever men de plannen heeft de brug richting Springlands te bouwen. Doet men
Wat voor soort brug men in gedachten heeft, is tot op heden erg onduidelijk gebleven en als men die toch wenst door te drukken, dient men ernstig rekening te houden met toekomstige activiteiten in het achterland. Wij denken dan gelijk o.a. aan Backhuys en onze grote bauxietvoorraden aldaar. Grote schepen zullen in de toekomst ongehinderd de bovenloop van de Corantijn, een nationale Surinaamse rivier, moeten kunnen bereiken. Voorts schuilt er ook nog een juridisch addertje onder het gras.
De Corantijn is over haar volle lengte en breedte een totaal Surinaamse rivier, dus als er een brug gebouwd wordt, zal die totaal binnen het Surinaamse territoir komen te liggen en heeft de Guyanese regering over de oeververbinding niets te vertellen, al zou ze een financiële bijdrag hebben geleverd bij het realiseren van dit megaproject, dat enkele honderden miljoenen dollars zal moeten kosten. En dan komen we gelijk terecht op het kostenaspect, dat inherent is aan de bouw van een dergelijke reusachtige vaste oeververbinding.
Suriname is momenteel straatarm en kan dit soort uitgaven helemaal niet doen. De overheid kijkt tegen een miljarden begrotingstekort aan en kan op maandbasis slechts met de grootste moeite, haar ambtenaren betalen. Voort heeft Suriname drie bar slechte internationale ratings bij Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch, en kan niet aankloppen bij financiële instituten om geld te lenen tegen een redelijke rentevoet gekoppeld aan een langjarige aflossingstermijn.
Naar onze en de mening van velen, is het nu echt niet het moment om te zitten zwetsen over de bouw van een brug richting Guyana en dat het veel belangrijker is de economie van dit land wederom op spoor te krijgen en de levensstandaard van de doorsnee burger te verbeteren. Overigens is het voor velen niet duidelijk, wat de enorme haast is voor het bouwen van een brug, terwijl we weten dat het buurland ons momenteel echt niets bijzonders heeft te bieden.
Het lijkt ons dan ook verstandig dat het kabinet Santokhi zijn aandacht meer gaat vestigen op het ruimen van de financieel-economische puinhoop die de voorgaande regering voor hem heeft achtergelaten. Een brug naar de buren kan altijd nog, maar verdient momenteel zeker geen prioriteit.
| dagblad de west | Door: Redactie