booked.net booked.net

 

Het laatste nieuws uit Suriname

2018: bidden, duikboot, drugsvliegtuig, zeepiraten, corruptie en nog meer leugens

Publicatie datum: | Bron: dbsuriname.com | Door: FR

Opmerkelijke gebeurtenissen en uitspraken
Van onthullingen van tientallen nieuwe gevallen van corruptie, beledigende uitspraken van politici, leugenachtige verklaringen van bewindslieden, stakingen, grote drugsonderscheppingen, gesjoemel met visserijvergunningen, zeepiraterij, historische bezoeken van de president van India en de Ashanti-koning tot het verder behandelen van het 8 decemberstrafproces. Het jaar 2018 was ook een bijzonder politiek jaar in Suriname. Dit zijn de meest opmerkelijke gebeurtenissen, waarmee het politiek jaar 2018 kan worden samengevat.

Internationale schande met verlies stemrecht bij VN
Februari: Suriname behoort tot de 12 landen van de Verenigde Naties (VN) die voorlopig geen stemrecht hebben, omdat zij achter zijn met hun contributie. De schuld van Suriname bij de VN was opgelopen tot US$ 800.000. Indien US$ 117.000 betaald zou worden, zou de ontzegging van het stemrecht worden opgeheven. Enkele dagen later is een deel van de schuld betaald. VHP-voorzitter Chan Santokhi vond het beschamend dat Suriname zijn contributie aan VN niet had betaald. Het land is volgens hem hiermee ook internationaal aan de schandpaal genageld.

Bouterse voelt zich beledigd en loopt weg uit DNA
Februari 2018: President Desi Bouterse voelde zich beledigd door VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, die de president in het Surinaams toebeet te vertrekken als hij geen zinnig antwoord kan geven op de gestelde vragen. Dit kwam niet goed over bij Bouterse, die zijn tas inpakte, naar de voorzittersstoel liep, een buiging maakte en vertrok. Zijn ministersteam volgde hem nadien. De opmerkingen van Gajadien kwamen erop neer dat Bouterse het land op een rommelige wijze bestuurt. Kort daarvoor kon het staatshoofd zich niet herinneren een bepaalde toezegging omtrent wijziging van de Brokopondo-overeenkomst aan het college te hebben gedaan.

170 landen gaan bidden voor Suriname
25 februari 2018: President Bouterse kondigde aan dat op 2 maart 2018 ruim 170 landen voor Suriname gaan bidden. Het was de eerste keer in 65 jaar dat Suriname als themaland werd gekozen. Het staatshoofd zei dat hij het ter overdenking aan het volk overliet om te kijken of het op die dag ook voor zijn land zou bidden.

Pg gevraagd strafrechtelijk onderzoek in te stellen bij Wegenautoriteit
Oppositieparlementariërs Asiskumar Gajadien (VHP), Patricia Etnel (NPS) en Dew Sharman (VHP) hebben op 27 maart 2018 schriftelijk het verzoek aan de procureur-generaal gedaan om een diepgaand strafrechtelijk onderzoek in te stellen bij de Wegenautoriteit Suriname. Het gaat om de kwestie, waarbij op 13 februari een bedrag van SRD 54.416 door de Wegenautoriteit gestort is op de bankrekening van de Nationale Democratische Partij (NDP). Eerder had OWT&C-minister Jerry Miranda in het parlement aangegeven dat het juist de NDP is die geld geleend heeft aan de Wegenautoriteit om mammoetvlaggen aan te schaffen. Deze zaak bleek comptabel niet te kloppen. Gajadien benadrukte dat ook een geluidsopname tussen de directeur van Wegenautoriteit en een aannemer bij het Openbaar Ministerie is ingediend.

Duikboot ontdekt
2 maart 2018: Een miniduikboot wordt ontdekt op een perceel in het district Saramacca. Vermoed wordt dat hierin cocaïne getransporteerd zou worden. Zeven Colombianen en een Cubaan werden aangehouden. Deze semiduikboot, die op 15 september in de Coppenamerivier verdween bij een mislukte poging om die aan wal te brengen, is nog steeds niet geborgen. De strafzaak is nog gaande.

Drugsvliegtuig op rijstveld Radj Oedit
Kort na de ontdekking van de duikboot werd er ook een vliegtuig onderschept in hetzelfde district, op een rijstveld van de ondernemer Radj Oedit, met een hoeveelheid cocaïne van 488,68 kilogram. De drugs waren in 420 pakken verdeeld. De drugs waren vermoedelijk uit Venezuela afkomstig en werden per vliegtuig overgevlogen naar het landbouwterrein van Oedit te Saramacca. Daar was er een betonnen baan aangelegd, zodat de drugs ingevoerd konden worden.

Laatste reshuffling ministers?
April: President Bouterse beëdigt 5 nieuwe ministers. De nieuwe ministers zijn: Stephen Tsang (Handel, Industrie en Toerisme), Lekhram Soerdjan (Landbouw, Veeteelt en Visserij), Stuart Getrouw (Justitie en Politie), Lalini Gopal (Sport- en Jeugdzaken), Antoine Elias (Volksgezondheid) en Lilian Ferrier (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur). Het gaat volgens het staatshoofd om zijn laatste reshuffeling tijdens dit kabinet.

Tientallen vissers slachtoffer van zeepiraterij
Op 27 en 28 april en 3 mei waren 25 slachtoffers betrokken bij een brute zeeroof op Surinaamse wateren. 12 personen worden nog vermist. Aangenomen wordt dat die de gruwel niet hebben overleefd. 8 vissers overleefden de aanval door de zeepiraten. Het drama heeft een schok teweeg gebracht in zowel de Surinaamse als Guyanese samenleving. In deze zaak staan de verdachten Terry D., Chris P., Doodnath M., Rameshwaru R., Madre K., David W. alias ‘Crackhead’, Ramdeo P., Premnath P. alias ‘Sanbad’, Sureshdien N., Feroz B., Ray T. en Ganesh D. alias ‘Bolo’ terecht bij de rechter.

Terreurdreiging via facebook
In mei is in Suriname groot alarm geslagen na een zware terreurdreiging. Met een facebookbericht van een zekere Mohammed Ahmed Al-Mehdi is gedreigd dat 50 personen zouden worden gedood als 2 Surinaamse terreurverdachten niet zouden worden vrijgelaten. De universiteit, Lyceum 1 en de gevangenis Santo Boma waren genoemd in de dreiging. Uiteindelijk bleek dat een 22-jarige student achter deze dreiging zat.

Ex-Suralconiër Parmin Singotiko bezorgd over chemisch afval Suralco
Juli: Ex-Suralconiër Parmin Singotiko maakt zich 25 jaren na ontslag bij Suralco nog steeds zorgen over al het chemisch afval van Suralco. In 2002 lag er volgens hem ruim 8000 m3 aan afval in de Vrijheidsmijn. Het afval van de smeltpotten is begraven in een omsloten kuil in de Vrijheidsmijn te Para. Volgens Singotiko praat men niet over de tikkende tijdbom.

Getrouw ontbindt CTIU
Eind juni heeft waarnemend korpschef Roberto Prade in opdracht van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie de Counter Terrorism Intelligence Unit, die belast was met onder andere counter terrorisme, drugscriminaliteit en intelligence, ontbonden. De CTIU heeft bijgedragen aan het onderzoek bij het drugsvliegtuig in Saramacca, de drugsduikboot alsook in het onderzoek met betrekking tot de terreurverdachten. De minister zei toen in het parlement dat hij de unit niet ontbonden had, maar in overleg met de procureur-generaal de politiemannen had teruggetrokken. Uit de dagorder van de waarnemend korpschef bleek echter dat het wel om het ontbinden van de unit ging.

Getrouw blundert in cokezaak Spanje
Getrouw zei op 10 juli in De Nationale Assemblee dat 1850 kilogram cocaïne, die onderschept was door Spaanse autoriteiten, niet uit Suriname afkomstig was, maar uit Brazilië. Een week daarna deelde de minister mee dat de Spaanse regering een rechtshulpverzoek had gedaan in deze zaak en dat hij het had doorgeleid naar het Openbaar Ministerie. Er werd veel kritiek geleverd op deze kennelijk leugenachtige verklaring van de bewindsman.

Gajadien: ‘Minister Getrouw heeft gelogen’
Enkele dagen daarna deelde procureur-generaal Roy Baidjnath mee dat Getrouw nimmer met hem gesproken had over het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit. VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zei toen dat er consequenties verbonden moesten worden aan ‘deze leugenachtige verklaringen’ van de minister in ’s landsvergaderzaal. “De minister heeft in het parlement gelogen”, zei Gajadien aan Dagblad Suriname.

IsDB ziet af van financiering AMC
De Islamic Devolopment Bank (IsDB) heeft besloten af te zien van de US$ 70 miljoen financiering van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ontwerp wijkt af van de afspraken die gemaakt zijn met de bank.

USD 21.000 voor dienstreis Buza-minister en delegatie naar Servië en Brussel
Bij de samenleving is eind juli veel ophef ontstaan over de goedkeuring van een buitenlandse missie van minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken tussen 14 en 21 juli naar België en Servië. Deze dienstreis van Pollack-Beighle, samen met de waarnemend directeur Miriam Mac Intosh en chef Protocol Audrey Christopher, heeft de staatskas een bedrag van 20.765 US dollars gekost. De delegatie heeft tussen 16 en 17 juli deelgenomen aan de EU-LAC ministers meeting in Brussel, België. Hierna is zij verder gereisd voor een werkbezoek aan de Republiek Servië tussen 19 en 20 juli. De ticketkosten van de Buza-minister alleen kwam op een bedrag van 6.052 US dollars, terwijl de businessclass tickets voor zowel Mac Intosch en Christopher afzonderlijk op 3.649 US dollars kwamen.

Strafklacht tegen Hoefdraad en Wijnerman
Augustus: De politieke organisatie Strei! en onderzoeker Anand Biharie (econoom) dienen een strafklacht in tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Adelien Wijnerman van het Bureau Staatsschuld. Volgens de voorzitter van Strei!, Maisha Neus, en Biharie zijn de 3 geldende obligoplafonds per 31 december 2016 overschreden. Er was volgens het tweetal sprake van substantiële hoge staatsschulden, namelijk 44% hogere bruto buitenlandse staatsschulden, 69% hogere bruto binnenlandse schulden en 58% hogere bruto totale staatsschulden.

Verdere bevoordeling scalians door Dodson
Onder vernieuwde voorwaarden mochten de ongeveer 40 scalians in het Sarakreek-gebied en Marowijne per 1 september verder zoeken naar goud. Er werd flink kritiek vanuit de oppositie geleverd over dit besluit van NH-minister Regilio Dodson. VHP-parlementariër Mahinder Jogi zei dat Dodson vanaf zijn bemoeienis in de hele ‘scalian-aan-de-ketting-affaire’ zich tot nu in duizend bochten heeft gewrongen om zaken, die duidelijk krom zijn, recht te praten. Dat een minister onbevreesd en zonder consequentie dit soort handelingen pleegt, is volgens de VHP’er een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

Kwestie Alcoa nog steeds niet afgehandeld
Na maanden van onderhandelingen en verklaringen stuurt de regering eindelijk enkele conceptovereenkomsten in de kwestie Alcoa naar het parlement. Het komt erop neer dat de regering door De Nationale Assemblee (DNA) gemachtigd wil worden om buiten het zicht van de gemeenschap om, zelf de Brokopondo Overeenkomst (BO) te wijzigen. Deze kwestie is nog steeds niet afgehandeld.

DNA-leden krijgen forse verhoging
DNA-leden verdienen vanaf eind september bruto SRD 23.048. De assembleevoorzitter krijgt in totaal bruto SRD 60.478, terwijl de vicevoorzitter aanspraak maakt op bruto ruim SRD 34.118. Dit kwam als rechtstreeks gevolg op de verhoging van de ambtenaren. Door de druk en kritiek op de samenleving besloot de regering haar eigen salarissen te bevriezen op de oude bedragen. Het parlement heeft voor haar deel echter nog geen daad bij het woord gevoegd.

Rachied Doekhie over SML: ‘Het is een complete boevenbende’
Na maanden bezig te zijn geweest meer duidelijkheid te verkrijgen over de rehabilitatie en overname van de Stichting Machinale Landbouw (SML) door de Westland Sama Group van prominente NDP’er Johnny Mahespalsingh, verrast NDP-parlementariër Rachied Doekhie uiteindelijk vriend en vijand door hard uit te komen tegen vermoedelijke corruptieve handelingen door de ondernemer en anderen. “Het is een complete boevenbende. Je moet toch goed verstand hebben dat die man overheidsbezittingen heeft toegeëigend”, zei Doekhie in een exclusief interview met Dagblad Suriname. Doekhie vindt echter dat Mahespalsingh het staatshoofd en vooral LVV-minister Lekhram Soerdjan heeft misleid. Hij zal hierover meer vertellen tijdens de begrotingsbehandeling in januari 2019.

Gangaram Panday: oorzaak huiselijk geweld ligt meer bij vrouwen
NDP-assembleelid Keshopersad Gangaram Panday kreeg eind oktober een tirade van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons over zich heen. De aanleiding hiertoe was de opmerking van Gangaram Panday dat de oorzaak van huiselijk geweld meer bij de vrouwen ligt.

Rabin Parmessar de laan uitgestuurd
30 november 2018: Rabin Parmessar wordt ontheven als directeur bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Hij werd op 18 januari 2016 aangesteld op deze post. De NDP’er kreeg een contract van 5 jaar en zou hiervoor SRD 35.000 bruto per maand ontvangen en wel 15 maanden salaris per jaar. Zijn contract wordt 26 maanden vervroegd beëindigd.

FR

Publicatie datum: | Bron: dbsuriname.com | Door: FR

Ga terug

booked.net booked.net