• dinsdag 07 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Coronavaccin met Nederlands tintje mogelijk in september al op de markt’

| ad.nl | Door: Chris van Mersbergen

Hoopvol nieuws in sombere coronatijden: wetenschappers van de universiteit van Oxford zeggen dat ze in september een werkend vaccin tegen het virus op de markt kunnen brengen. Er zitten meerdere Nederlandse tintjes aan het vaccin.

Zeker is dat nog niet, maar een test van het vaccin op zes resusapen in de Verenigde Staten verliep erg succesvol, schrijft The New York Times. Deze succesvolle proef had een belangrijk Nederlands tintje: hij stond onder leiding van de Nederlander Vincent Munster. Die was niet bereikbaar voor een toelichting.

De zes resusapen in het laboratorium van de National Institutes of Health kregen allemaal een dosis van het door

Oxford ontwikkelde vaccin toegediend. Daarna werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden van het coronavirus. 

Volgens Munster waren de apen na 28 dagen stuk voor stuk nog gezond, verklaart de Nederlander tegenover The New York Times. ,,De resusaap is zo’n beetje het dier dat het dichtst bij mensen in de buurt komt’’, aldus Munster, die wel aantekent dat de resultaten van de proef nog nader worden onderzocht. Volgende week wordt de studie voorgelegd aan andere wetenschappers.

Belangrijk voordeel

Het Jenner Institute van de universiteit in Oxford heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van andere vaccinmakers. Ze hadden vóór de uitbraak van Covid-19 al een basisvaccin op de plank

liggen. Dat middel liet bij toediening aan mensen geen schadelijke reactie zien en daarom kan nu sneller worden begonnen met het testen op een grote groep mensen. Oxford denkt eind mei al klaar te zijn voor een test onder zesduizend mensen. 

Onderzoek in het lab van de Duitse vaccinmaker CureVac.

Onderzoek in het lab van de Duitse vaccinmaker CureVac. © CureVac

Dan moet blijken of het middel behalve bij dieren ook bij mensen werkt. En dat is nooit zeker, weten vaccinmakers. ,,Een vaccin dat perfect werkt in een reageerbuisje, of op muizen, kan bij mensen helemaal niets doen’’, zei Lidia Oostvogels van de Duitse farmaceut CureVac afgelopen zaterdag nog tegenover deze nieuwssite.

Wat duidelijk is dat Oxford een voorsprong heeft genomen in de race naar het vaccin waar de hele wereld met smart op zit te wachten. Emilio Emini, directeur van het vaccinprogramma van de gul donerende Bill and Melinda Gates Foundation, spreekt van een ‘zeer, zeer snel, klinisch traject’. De algemene verwachting is dat er pas in 2021 een coronavaccin op de markt komt.

Productie in Leiden

De Britse onderzoekers willen al voor werking bij de mens bewezen is beginnen met de productie van het vaccin. Die productie zou voor een deel bij het bedrijf Halix in Leiden moeten gaan plaatsvinden. Nog een Nederlands tintje dus.

Als alles goed gaat, zouden in september de eerste paar miljoen doses vaccin klaar moeten zijn. Voor wie die bestemd zijn, is nog onduidelijk. De onderzoekers hebben al wel laten doorschemeren dat ze niet willen dat één farmaceut er met de wereldwijde rechten op het middel vandoor gaat. Daarom verlopen onderhandelingen met producenten in de Verenigde Staten, waar exclusieve eigendomsrechten gebruikelijk zijn, moeizaam.

Meerdere vaccins

Sowieso is het de verwachting dat er meerdere werkende vaccins gevonden moeten worden om op termijn - snel zal dat nooit lukken - de hele wereld van bescherming tegen het coronavirus te voorzien. Twee Amerikaanse farmaceuten - Moderna en Inovio - hebben al kleine klinische tests op mensen uitgevoerd. In China geldt dat voor CanSino. De Europese Commissie lijkt haar hoop vooral te hebben gevestigd op twee Duitse initiatieven. En in Nederland wordt er bij Janssen Biologics in Leiden hard aan een vaccin gewerkt.

Wat nog een probleem kan zijn voor de vaccinmakers, is dat het coronavirus in verschillende landen wat aan het luwen is door alle lockdownmaatregelen. Daardoor kan het lastiger zijn om een onderzoek uit te voeren onder een grote groep mensen. Het is verboden om mensen bewust met een virus als corona te besmetten om te kijken of een vaccin werkt. Daarom kan een middel alleen worden getest in een regio waar het virus op natuurlijke wijze rondwaart.

Nog een mogelijk struikelblok, zei CureVac-onderzoekster Lidia Oostvogels tegenover deze site, is het feit dat veel mensen al dan niet gedwongen binnen blijven. ,,Daardoor kun je moeilijk meten hoe effectief een vaccin in de dagelijkse praktijk is.”

Dr. Emile Schippers, internist-infectioloog van het HagaZiekenhuis, vertelt in deze video waar het virus vandaan komt en over een eventueel vaccin:

| ad.nl | Door: Chris van Mersbergen