• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CONSTITUTIONEEL HOF NIET BEVOEGD GRONDWETSARTIKEL AAN DE GRONDWET TE TOETSEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Gloria Stirling voorzitter van het Constitutioneel Hof en advocaat Shanti Sheombar. | Auteur: Wilfred Leeuwin.

Het Constitutioneel Hof is niet bevoegd een artikel in de Grondwet te toetsen aan de Grondwet zelf. Dit wordt ook verboden door de Wet Constitutioneel Hof, die de taken en bevoegdheden van dit toetsingsorgaan beschrijft.

Op basis hiervan is een verzoek van advocaat Shanti Sheombar om artikel 72g van de Grondwet daaraan te toetsen niet in behandeling genomen. Dit artikel gaat over maatschappelijke onderwerpen die in een aparte wet geregeld moeten worden. Een van die onderwerpen is het verlenen van amnestie of abolitie, waarvoor een aparte

wet is gecreëerd.

De bedoeling van Sheombar, een jongere zus van de op 8 december vermoorde militair Jiwansingh Sheombar, was om gedaan te krijgen dat artikel 72g uit de Grondwet wordt verwijderd. De reden om het grondwetsartikel te laten toetsen is dat volgens haar de beweegredenen voor het verlenen van amnestie of abolitie, mogelijk in de periode waarin de Grondwet van 1987 tot stand kwam, essentieel waren om rust en veiligheid in de naoorlogse maatschappij te brengen.

Die redenen zijn volgens Sheombar niet meer actueel, maar juist een beknotting van het vrije genot van grondrechten en vrijheden, die ook in de Grondwet

en internationale verdragen staan.

Bovendien vindt zij dat de staat Suriname de verplichting heeft om, als het gaat om strafbare feiten, die te identificeren, de daders te vervolgen en te berechten, zoals dat ook is opgenomen in artikel 131 van de Grondwet. De jurist werd echter niet ontvankelijk verklaard door het Constitutioneel Hof.

Hofvoorzitter Gloria Stirling motiveerde dat het verzoek van de aanvrager in strijd is met artikel 15 lid 2c van de Wet Constitutioneel Hof. Dat artikel bepaalt dat alleen een wet of gedeelten daarvan aan de Grondwet kan worden getoetst.

Het Hof acht zich op basis van de Grondwet dan ook onbevoegd artikel 72g te toetsen. De aanvraag is in strijd met de Grondwet en de Wet Constitutioneel Hof om een of meerdere bepalingen uit de Grondwet te toetsen aan de Grondwet en andere verbindende bepalingen en overeenkomsten. Het verzoek van Sheombar is daarom ook niet in behandeling genomen.

Verrast door de afwijzing van het CH, zegt Sheombar dat zij niet anders kan dan zich te moeten neerleggen bij deze beslissing. Zij vindt evenwel nog altijd dat het artikel die bepaalt dat amnestie bij wet moet worden geregeld, nog altijd strijdig is met de Grondwet zelf. Zij had gehoopt dat, om in lijn te zijn met wat internationaal gangbaar is omtrent mensenrechten, het artikel te laten toetsen aan de Grondwet en internationale verdragen.

De perikelen die zich recent hebben voorgedaan, na het 8 december strafproces, waarbij veroordeelden een beroep hebben gedaan op de Amnestiewet, is mede aanleiding geweest voor haar verzoek. “Als je amnestie gaat verlenen, zorgt dat voor rechtsongelijkheid. Meestal wordt het gebruikt om mensen die macht hebben of aan de macht zijn te beschermen. Dat is machtsmisbruik. Ik ga geen amnestie krijgen, maar iemand die een hoge politieke functie bekleedt komt met deze amnestiewet wel in aanmerking”, zegt Sheombar.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie