Conflict tussen werknemer en directie EBS: Overheid moet zich niet ermee bemoeien
| dagblad suriname | Door: Redactie
Het conflict tussen Marciano Hellings, een werknemer van de Energiebedrijven Suriname (EBS) en vakbondsvoorzitter, en de directie van de EBS escaleert. De regering moet zich niet mengen in dit geschil.
Het is van cruciaal belang dat de betrokken partijen hun rollen duidelijk onderscheiden en dat bedreigingen achterwege blijven. Niet zonder reden is de bond al teruggefloten door de rechter. Hellings werd op staande voet ontslagen nadat hij zich had geuit tegen zijn werkgevers, de directie van EBS.
Vakbondsleden moeten volwassen handelen en zich ervan bewust zijn dat ook een vakbondsvoorzitter niet onaantastbaar is vanwege zijn functie.
De dringende reden voor het ontslag van
De inmenging van de regering in dergelijke bedrijfsaangelegenheden kan gevaarlijke precedenten voor de toekomst scheppen. Als nu elke ontslagen werknemer met een klein protest bij de president of vicepresident kan afdwingen dat zijn ontslag wordt teruggedraaid, zou dit de standaardprocedures bij het ministerie van Arbeid ondermijnen.
Ondanks het bevel van de rechter om weer aan het werk te gaan, is gebleken dat terwijl
Partijen moeten professioneel en volgens de bestaande procedures handelen. Het ministerie van Arbeid is de rechtmatige instantie om dergelijke geschillen te behandelen, en de regering moet vermijden zich in individuele bedrijfs kwesties te mengen. Het is cruciaal dat de wet en de regels van goed bestuur worden gerespecteerd om chaos en willekeur te voorkomen.
In plaats van de situatie verder te escaleren, zouden zowel de directie als de werknemers van de EBS moeten streven naar een oplossing via de voorgeschreven kanalen, zodat het bedrijf en zijn stakeholders weer tot rust kunnen komen.
| dagblad suriname | Door: Redactie