• dinsdag 19 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Ad hoc afvaardigingen

| starnieuws | Door: Redactie

Illustratie: concacaf.com

De Surinaamse zaalvoetbalselectie doet mee aan het Concacaf futsal Championship. Dit regionaal toernooi maakt het mogelijk voor de vier hoogst geplaatsten om later dit jaar deel te nemen aan het mondiaal toernooi. De Surinaamse ploeg heeft theoretisch gezien nogal moeilijke tegenstanders en zal alles in het werk moeten stellen om de groepsfase te overleven. Volgens de bondscoach heeft de

selectie een goede voorbereiding gehad, omdat tien weken geleden begonnen is met de voorbereiding. Daarnaast heeft een deel van de geselecteerde spelers eerder geacteerd op regionaal niveau en is dus bekend met de speelstijl in de regio. Uitgaande hiervan hoopt de keuzeheer deze ronde te overleven.

Het is jammer dat de selectie slechts twee en een halve maand in voorbereiding is geweest, want in 2022 is gebleken dat de toenmalige selectie van wanten wist en een betere prestatie had kunnen neerzetten, mits de voorbereiding beter was. Een betere aanpak voor het aanstaande toernooi zou zijn geweest om die selectie bij elkaar

te houden, zodat de spelers meer voetbaluren met elkaar konden doorbrengen. Daarnaast zouden er tussendoor oefenwedstrijden afgewerkt moeten worden om na te gaan of de instructies van de coach begrepen zijn en goed uitgevoerd worden, zodat er eventueel waar nodig tijdig ingegrepen kan worden.

Na de schitterende prestatie van de U-23 selectie, zou de zaalvoetbalbond alles in het werk moeten stellen om één of meerdere sponsors te vinden die bereid zijn om de ploeg in de ruimste zin des woords te ondersteunen. Van voeding tot oefenwedstrijden tegen teams uit de regio, moest inbegrepen zijn in de voorbereiding, zodat de groep bruisend van vertrouwen, als een team aan de start kon verschijnen. De toenmalige delegatieleider van de Surinaamse afvaardiging naar de Caribbean Games had zich laten ontvallen dat er een betere voorbereiding moet zijn bij afvaardigingen. Hij is een roepende in de woestijn gebleken, want twee jaren verder geschiedt de afvaardiging van Surinaamse ploegen nog steeds ad hoc.

 Hoewel we graag zien dat deze selectie goede zaken doet, moeten we acht slaan op het gezegde: oefening baart kunst. Wil je succes boeken, dan zal het aanwezige talent gecombineerd moeten worden met de juiste inspanningen, zodat het rendement hoger komt te liggen. Het is ‘not done’ om een U-23 selectie die goed gepresteerd heeft te ontbinden en dan bijna twee Jaren later, tien weken voor de start van een toernooi, een selectie uit de grond te stampen. Bij deze aanpak moet je dan telkens opnieuw beginnen, hetgeen spelers belet om hun volle potentie te bereiken. Deze aanpak is behoorlijk ontmoedigend, omdat de spelers weten wat ze kunnen, maar door de ad-hoc aanpak niet op het juiste moment kunnen pieken, waardoor ze ondermaats presteren.

De Zaalvoetbalbond en alle andere bonden moeten hun aanpak met betrekking tot nationale selecties, veranderen. Zorg ervoor dat er voldoende middelen zijn om selecties die goed presteren te onderhouden. Dit houdt meer in dan alleen maar trainen. Het omvat ook goede voeding, oefenwedstrijden en motivatiesessies. Werk samen met sponsors projecten uit om middelen te genereren om dit alles mogelijk te maken. Bedenk een marketingstrategie die aanslaat en op termijn zowel de sporters ten goede komt, als de kassa doet rinkelen.

Mireille Hoepel

| starnieuws | Door: Redactie