• zaterdag 22 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COLOMBIA STREEFT NAAR OLIEPRODUCTIE VAN 1 MILJOEN VATEN PER DAG ONDANKS KLIMAATAMBITIES

| united news | Door: Redactie

Bron: Oilprice.com

Colombia zet ondanks ambitieuze klimaatdoelen toch in op hogere olieproductie. Het land wil de dagelijkse output verhogen naar 1 miljoen vaten door exploratieactiviteiten op te voeren in verwaarloosde contractgebieden, aldus het Colombiaanse ministerie van Energie.

Minister Andrés Camacho benadrukt het regeringsbeleid om “slappe contracten” nieuw leven in te blazen. Dit zijn overeenkomsten van 10 tot 15 jaar oud waarop nauwelijks exploratie is uitgevoerd. Camacho verwacht dat deze aanpak de productie tegen het einde van het jaar naar zo’n 800.000 vaten per dag kan tillen, een stijging ten opzichte van het gemiddelde van 774.000 vaten in het eerste kwartaal.

President Gustavo Petro

beloofde eerder al klimaatverandering te bestrijden door nieuwe boorvergunningen stop te zetten en te streven naar duurzame alternatieven. Dit lijkt in tegenstrijd met het streven om meer olie te winnen uit bestaande contracten.

Camacho nuanceert dat: “Meer contracten leiden niet per se tot meer exploratie.” Hij benadrukt het beleid om exploratie binnen de huidige overeenkomsten te stimuleren. Als dit slaagt, zal het wel leiden tot hogere productie voor Colombia, waar olie en gas al de helft van de totale export uitmaken.

Het Nationaal Agentschap voor Koolwaterstoffen (ANH) heeft strengere eisen ingevoerd voor contractnaleving. Hiermee wil men voorkomen dat bedrijven contracten afsluiten om

deze door te verkopen zonder daadwerkelijke exploratie uit te voeren. Dit zou toekomstige olieproductie kunnen belemmeren.

Staatsbedrijf Ecopetrol SA draagt bij aan de productieverhoging door middel van verbeterde oliewinningtechnieken, waarmee meer olie uit bestaande reservoirs kan worden gehaald. Het huidige winningspercentage in Colombia ligt gemiddeld op 27 procent, aldus Camacho.

Het ANH zal naar verwachting vandaag een rapport publiceren over de olie- en gasreserves van het land. Eind 2022 bedroeg de bewezen olievoorraad naar schatting nog 7,5 jaarvoorraad, en de aardgasvoorraad 7,2 jaar.

REGIO

 

| united news | Door: Redactie