• woensdag 25 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CARIBISCH GEBIED ONGERUST OVER OLIEVOORZIENING VANWEGE SPANNING MIDDEN-OOSTEN

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Caricom’s olie bezordheid tegen de achtergrond van luchtafweer rakketen in Israel tegen Iraanse aanval

De recente aanval van de Islamitische Republiek Iran op de Staat Israël heeft geleid tot groeiende onzekerheid in de Caribische regio en de wereldwijde economie. Dit conflict heeft vooral zorgen gewekt over de vrije doorstroming van olie uit het Midden-Oosten, dat goed is voor 31% van de wereldwijde dagelijkse productie.

De verhoogde risico’s van militaire acties in de Perzische Golf zullen waarschijnlijk leiden tot stijgende verschepingskosten.

De druk op Amerikaanse en Europese verzekeringsmaatschappijen neemt toe om transacties met betrekking tot Iraanse ruwe olie te vermijden, inclusief die

met China. Dit komt voort uit de dreigingen van de Houthi’s en mogelijke reacties van de geallieerden. De Caribbean Community Council of Foreign and Community Relations (COFCOR) heeft in een persverklaring gewaarschuwd dat deze ontwikkelingen de al gespannen situatie verergeren en aanzienlijke bedreigingen vormen voor de regionale stabiliteit en internationale vrede.

De COFCOR benadrukte dat de voortdurende cyclus van vergelding, waaronder de recente aanval van Hamas op Israël, de “disproportionele reactie” van Israël in Gaza en de “alarmerende nieuwe dimensie van directe confrontaties tussen Israël en Iran,” leidt tot een onhoudbare situatie met potentieel voor grotere regionale conflicten en wereldwijde instabiliteit.

“De menselijke tol van dit conflict, benadrukt door tragische incidenten zoals doden en gewonden onder kinderen, vereist een onmiddellijke en empathische reactie van de wereldgemeenschap. Het is van vitaal belang dat er geen verdere escalatie komt die kan leiden tot meer lijden en instabiliteit,” aldus de verklaring.

COFCOR roept op tot een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden tussen Israël en Iran en dringt erop aan dat beide landen elke verdere militaire actie staken die de situatie kan verergeren, niet alleen voor hun eigen bevolking maar ook voor de bredere internationale gemeenschap.

“We smeken alle partijen om de ernstige gevolgen van verder conflict te overwegen en zich in te zetten voor diplomatieke oplossingen die de veiligheid, soevereiniteit en waardigheid van alle betrokkenen waarborgen,” aldus de verklaring van CARICOM.

Op 6 oktober 2023, de dag voordat Hamas Israël aanviel, werd Brent-olie verhandeld tegen $85 per vat en schommelde sindsdien tot $96. Donderdag werd het verhandeld tegen $91 per vat. Met uitzondering van het olie-rijke Trinidad en Tobago, zijn de overige 14 CARICOM-landen energie-importeurs. Ongeveer 93 procent van de energiebehoefte van de regio wordt gedekt door olie-importen, wat gemiddeld 13 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitmaakt.

UNITEDNEWS | REGIO

 

| united news | Door: Redactie