• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CARIBISCH GEBIED ONDERSTEUNT RECHTSZAAK TEGEN AMERIKAANSE WAPENFABRIKANTEN

| united news | Door: Redactie

Foto: in beslag genomen illegale vuurwapens

De illegale wapenhandel vanuit de Verenigde Staten naar het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Midden-Amerika heeft verregaande gevolgen gehad voor de hele regio, waaronder ook Suriname.

In reactie op deze dreiging heeft Mexico een belangrijke stap gezet door een civiele rechtszaak aan te spannen tegen Amerikaanse wapenfabrikanten. Dit heeft geleid tot een gezamenlijk optreden van Antigua en Barbuda, Belize, de Bahama’s, Jamaica, Sint-Vincent en de Grenadines en Trinidad en Tobago, die zich vorig jaar aansloten bij een amicus curiae-brief, ingediend door Mexico, om Amerikaanse rechtbanken aan te sporen actie te ondernemen tegen wapenfabrikanten die betrokken zijn bij

illegale wapenhandel over de grens.

De instroom van illegale wapens wordt al geruime tijd beschouwd als een ernstige bedreiging voor de getroffen landen. Het heeft geresulteerd in politieke instabiliteit, een toename van criminele activiteiten en veiligheidsproblemen in de regio.

Het kantoor van de premier van de Bahama’s heeft recentelijk een verklaring afgegeven om het standpunt van de regering te benadrukken. “De wapens die worden gebruikt bij gewelddadige misdaden in de Bahama’s, worden hier niet gefabriceerd, maar worden in plaats daarvan in het buitenland geproduceerd en illegaal over onze grenzen gesmokkeld.”

De voortdurende druk van landen die dicht bij de Verenigde Staten liggen, heeft

het Amerikaanse Hof van Beroep aangezet om Mexico te steunen in zijn streven naar gerechtigheid tegen wapenfabrikanten in de Verenigde Staten.

Wayne Munroe, de minister van Nationale Veiligheid van de Bahama’s, heeft zijn tevredenheid geuit over het feit dat het juridische apparaat van de Verenigde Staten eindelijk actie onderneemt tegen de handel in illegale wapens. “Het feit dat de zaak nu verder gaat is bevredigend en bemoedigend.

Natuurlijk heb je in elke rechtszaak vaak schikkingen, en dus is een deel van de zaak die de Mexicanen hebben ingediend dat Smith and Wesson verantwoordelijker zou moeten zijn bij het leveren aan mensen van wie ze weten dat ze mogelijk verkopen aan tussenpersonen.”

De gezamenlijke inspanningen van Caribische leiders kwamen voort uit een tweedaags symposium gehouden in Trinidad en Tobago in april 2023. Dit symposium bracht leiders samen met als doel de gezondheidsrisico’s van geweld in de regio te bespreken.

Deze leiders namen de beslissing om de ‘Oorlog op Wapens’ te verklaren, waarbij ze wapens identificeerden als de voornaamste bijdragers aan de toename van geweld en criminele activiteiten. Om deze dreiging aan te pakken, besloten ze gezamenlijk de illegale wapenhandel in de regio aan te pakken, die grotendeels afkomstig is uit de Verenigde Staten.

De recente uitspraak van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het Eerste Circuit in Boston, Massachusetts, ondersteunt Mexico’s argument dat wapenfabrikanten niet immuun mogen zijn voor twijfelachtige bedrijfspraktijken die de illegale smokkel van hun producten naar Mexico mogelijk maken.

In de aanloop hiernaartoe had Mexico een civiele rechtszaak van 10 miljard dollar ingediend tegen Amerikaanse wapenfabrikanten. Hoewel de zaak aanvankelijk werd afgewezen door een federale rechter op basis van de Protection of Lawful Commerce in Arms Act (PLCAA), lijkt de recente uitspraak een belangrijke stap in de richting van verantwoordelijkheid en gerechtigheid te zijn.

Ook de premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, heeft gereageerd op deze ontwikkelingen en benadrukte het belang van de samenwerking met Mexico. “Ik voel me tevreden dat het een goede zaak was voor Trinidad en Tobago om zich te scharen achter de argumenten en de Mexicaanse rechtszaak, omdat we dezelfde problemen ervaren waar Mexico over klaagt.”

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie