• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk was blij met mediaboycot

| suriname herald | Door: Redactie

Gisteren werd een gevoelige snaar geraakt bij vicepresident Ronnie Brunswijk toen de pers hem vroeg om in te gaan op het geschil tussen hem en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Brunswijk wilde niet ingaan op de vragen van de pers en stelde dat hij niet hoeft te antwoorden hierbij verwijzend naar de boycot van journalisten tegen hem.

Vicepresident Brunswijk zei dat hij blij was met de boycot van de media omdat hij dan niet hoefde te reageren. “Ik was zo blij, ik kan toch communiceren via internet. De boycot heeft me niet eens geïnteresseerd,” aldus Brunswijk.

Hij raakte geïrriteerd toen

hem gevraagd werd of hij met bewijzen kon komen om aan te tonen dat Achaibersing inderdaad geen middelen had vrijgemaakt voor het Kabinet van de Vicepresident en de ABOP-ministeries. Hierop wilde Brunswijk niet ingaan en stelde dat hij niet hoefde te antwoorden hierbij verwijzend naar de mediaboycot.

De vicepresident gaf aan dat hij de pers niet nodig heeft. Hij deed deze uitspraak bij het regeringsgebouw op het moment dat ambtenaren van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme een petitie kwamen indienen bij de vicepresident.

Tegen Brunswijk werd in december 2021 een mediaboycot van twee maanden ingesteld nadat zijn lijfwachten journalist Jason

Pinas op 14 december op brute wijze hadden mishandeld. Pinas werd meters naar de zijkant van het assembleegebouw gesleept alwaar ook zijn telefoon afhandig werd gemaakt. Inmiddels staan de lijfwachten van de vicepresident, Toentoe K. (59), Hugo B. (60) en Rinaldo P. (33), terecht voor diefstal en mishandeling van Pinas. De zaak gaat op 10 mei verder waarbij een strafeis zal worden bepaald.

Brunswijk verklaarde destijds in De Nationale Assemblee (DNA), dat Pinas tot in zijn auto bij het assembleegebouw was om foto’s te maken. Maar uit videobeelden blijkt dat Pinas zich nimmer in het voertuig van de vicepresident had begeven. De beelden zijn tot de dag van vandaag niet vrijgegeven door het Openbaar Ministerie.

In december 2021 schreef de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) een brief aan president Chan Santokhi om haar beklag te doen over het incident. De SVJ vroeg Santokhi om op te treden in de kwestie van de mishandeling van Pinas. De actie van de president bleef echter uit. Hierop besloten journalisten een boycot van twee maanden in te stellen tegen de vicepresident. Gedurende deze periode zou de vicepresident niet in het nieuws worden gebracht.

Na opheffing van de boycot heeft de SVJ in een schrijven aan de president gevraagd om in een gesprek samen met de vicepresident in dialoog te gaan over het conflict. Hierop is na ruim twee maanden nooit een reactie gekomen van de president.

De mishandeling van journalist Pinas heeft zelfs de aandacht getrokken van werelds machtigste land, de Verenigde Staten. In een mensenrechtenrapport van 2021 van de Amerikaanse regering staat:

Op 14 december werd journalist Jason Pinas van het dagblad de Ware Tijd aangevallen en geslagen door leden van de veiligheidsdienst van vicepresident Ronnie Brunswijk terwijl hij foto's maakte van de vicepresident en vermeende supporters. Beveiligingsagenten namen ook de telefoon van Pinas mee. Op 16 december vroeg president Santokhi de waarnemend procureur-generaal om de zaak te onderzoeken. Het Openbaar Ministerie verklaarde op 23 december dat het drie verdachten had geïdentificeerd en ondervraagd, waaronder een politieagent, die de aanval toegaf en aanbood zich te verontschuldigen en een schadevergoeding te betalen. Ondanks hun bekentenis van de mishandeling, werden de verdachten vrijgelaten. Aan het einde van het jaar was de zaak in behandeling.

Het mensenrechtenrapport is deze week door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Congres gepresenteerd.

| suriname herald | Door: Redactie