• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brief van de PG

| snc.com | Door: Redactie

De Advocaten:

M.r Murwin Dubois
M.r Milton Castelen LM
Mr. Nailah U. van Dijk CAMS AMLCA
Mr. Martin Misiedjan
Mr. Derrick Veira

p/a: Prins Hendrikstraat no. ,4 Paramaribo

Ons Kenmerk: SPG 061/24

Onderwerp: tenuitvoerlegging veroordelende vonnissen dd. 20 december 2023 Paramaribo, 09 januari 2023

Geachte Advocaten,

Refererend naar uw verzoek dat per deurwaardersexploot is ontvangen op het Parket dd. 08 januari 2023 betrekking hebbende op het verzoekschrift op grond van artikel 2 Hoofdstuk V, Grondrechten, Persoonlijke Rechten en Vrijheden van de Grondwet in samenhang gelezen met de artikelen 1, 375, 480 en 492 van het Wetboek van Strafvordering en artikel

3 lid 1onder a en b van de Amnesiewet 1989 zoals gewijzigd bij SB 2012 no. 49.

Betreffende: niet dan wel aanhouden tenuitvoerlegging veroordelende vonnissen d. 20 december 2023 ten behoeve van de navolgende belanghebbenden:
.1 Bouterse, Desire Delano
2. Brondenstein, Benny Stuart
3. Gefferey, Ernst Otto
.4 Dendoe, Stephanus Marinus
.5 Dijksteel, Iwan Leendert

Waarin u vraagt PRIMAIR:
A. Niet ten uitvoer et leggen ed veroordelende vonnissen d. 20 december 2023, zulks daar het ni 2012 van rechtswege ingetreden rechtsgevolg van artikel ,3 lid 1onder a en b van de Amnestiewet 1989, bekrachtigd bij S.B. 1992 no. 68 en

laatstelijk gewijzigd bij SB. . 2012 nummer 49, zich verzet tegen de uitvoering van voornoemde vonnissen, zulksdaardewetgever in artikel3, lid1 onderavande Amnestiewet 1989, uitdrukkelijk het volgende bepaald heeft: "De amnestie, als bedoeld ni artikel ,1heeft tot gevolg, dat: indien personen veroordeeld zijn tot straf, de bevoegdheid tot uitvoering van die straf vervalt en, vor zover zij zich tot uitvoering van dei straf ni detentie bevinden, het Openbaar Ministerie, of de rechter die ed straf heeft opgelegd ed onmiddellijke invrijheidstelling zal bevelen.

SUBSIDIAR:
B. Vanwege hun arbitraire c.g. onrechtmatige karakter niet ten uitvoer te leggen, dan wel de tenuitvoerlegging op et schorten c.q, et schorsen c.q. an te houden, totdat ni de civiele procedure definitief ni rechte si geordeeld over o.a. de rechtsvraag of er sprake si van schending van het Ne Bis ni Idem beginsel en totdat het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de Mens geordeeld heeft over de rechtsvraag of het recht op een (straf)proces van de belanghebbenden is
geschonden.

Breng ik het navolgende onder uw aandacht dat:
Ingevolge artikel 3 van het Reglement op de inrichting en samenstelling van de Rechterlijke Macht, het Openbaar Ministerie belast is met de handhaving van de wetten, de vervolging van ale strafbare feiten welke ter kennisneming staan van het Hof van Justitie en van de kantonrechters en met het doen uitvoeren van alle vonnissen.


• Uit artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering blijkt dat, voor zover betreft veroordelende vonnissen, blijft ook nadat zij in kracht van gewijsde zijn gegaan, indien de veroordeelde dit uitdrukkelijk verlangt, de tenuitvoerlegging opgeschort gedurende de volgende acht dagen. Dit verlangen is kenbaar gemaakt dd. 22 december 2023 bij schrijven van de advocaat.

• Artikel 487 lid 1stelt dat binnen de ni het voorgaande artikel bepaalde termijn kan
de veroordeelde een verzoekschrift om gratie ongesloten inleveren of doen
inleveren bij de griffier van het gerecht dat het vonnis heeft uitgesproken of, in de gevallen bij staatsbesluit genoemd, ook bij de ambtenaar of zijn vervanger, bij dat besluit aangewezen.

• Artikel 487 lid 4 van het Wetboek van Strafvordering geeft aan, dat door inlevering blijft de tenuitvoerlegging opgeschort zolang op het verzoek niet si beschikt.


• Artikel 488 stelt dat ook buiten het geval bij het voorgaand artikel bedoeld, blijft de nog niet aangevangen tenuitvoerlegging opgeschort, zolang niet beschikt si op een verzoekschrift om gratie, met welke indiening het Openbaar Ministerie schriftelijk si bekend gemaakt.


• Artikel 490 lid 1van het Wetboek van Strafvordering bepaalt dat, indien voor de ten uitvoerlegging van een ni kracht van gewijsde gegaan vonnis, houdende
veroordeling tot vrijheidsstraf of tot de straf van berisping, de veroordeelde krankzinnig si geworden, beveelt het gerecht dat het vonnis heeft uitgesproken, de opschorting der tenuitvoerlegging.

De voorgaande bepalingen geven duidelijk aan wanneer een veroordelend vonnis (nog) niet kan worden tenuitvoergelegd.

Op grond van het voorgaande kan an wu verzoek niet worden voldaan.

Generaal bij het Hof van Justitie
Mr. G. Paragsing

| snc.com | Door: Redactie