• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Breeveld en Vishnudatt: Burgers moeten hun stem laten horen

| starnieuws | Door: Redactie

Robert Vishnudatt en Carl Breeveld zijn maandag naar het Assembleegebouw gegaan om hun stem te laten horen. Dit kunnen andere burgers ook, stellen zij. (Foto's: René Gompers)

“Het is geen protestactie maar we roepen burgers op om hun stem te laten horen!” benadrukt Carl Breeveld. “We hebben het voorbeeld gegeven. Er moet iets gedaan worden dan alleen maar klagen en op
afstand blijven.” Breeveld en Robert Vishnudatt zijn “als gewone burgers” maandag naar De Nationale Assemblee getogen om hun stem te laten horen over het regeerbeleid. Ze hebben aan enkele Assembleeleden uit de oppositie en de coalitie brandende vragen gesteld in het bijzijn van de media over onder andere het nut van het benoemen van onderministers en de veiligheid.

De actie is bedoeld als een ‘wake up call’ naar de regering, De Nationale Assemblee en de samenleving benadrukt het duo. Ze hebben Ronny Aloema en Roy Mohan van de VHP, en Patrick Kensenhuis, Ann Sadi en Rabin Parmessar van de NDP

kunnen spreken in de wachtkamer van DNA. De Assembleeleden waren verrast en onvoorbereid maar hebben de tijd toch genomen om de burgers aan te horen en hun vragen te beantwoorden. Ze gaan de aangehaalde punten meenemen naar de algemene politieke beschouwing die vandaag wordt voortgezet en de vergaderingen van de eigen fracties.

Breeveld en Vishnudatt willen weten wat het nut is van de onderministers in de resterende 5 maanden van deze regeertermijn. De indruk is dat er geen kader of vertrouwen is om goed beleid te voeren op de ministeries waar de onderministers post gaan vatten en dat de posten zijn aangeboden om de macht te kunnen behouden. Dit besluit gaat de samenleving meer geld kosten en gaat drukken op de begroting. Het duo eist ook dat de regering openheid en informatie geeft over andere brandende vraagstukken via de officiële kanalen en niet op politieke podia. De communicatie vanuit de overheid is te vaak inconsistent. Een zorgpunt is ook dat de wet Spaar- en Stabilisatiefonds nog steeds niet is aangepast, de tijd dringt. Andere zorgpunten gaan over veiligheid, gezondheidszorg, onderwijs, illegale visserij en de valuta koersen.

“Het is een spontane actie geweest,” geeft Vishnudatt aan. “Los van het feit dat we beiden een bepaalde politieke route bewandelen vinden we dat het volk bewuster moet worden van wat haar rechten zijn. Wij hebben vandaag een zaadje gepland. We hebben aangetoond dat het mogelijk is om als burger met je vertegenwoordiger in DNA in gesprek te gaan. We hebben het netjes gedaan, zijn naar de balie gekomen en zijn goed ontvangen. Zo kan iedere burger zijn recht oppakken en met DNA komen praten. Je hoeft niet alleen de media op te zoeken om je gal te spugen of zorgpunten aan te halen. Je kan ook de DNA-leden op zaken aanspreken.”

De actie van Breeveld en Vishnudatt kwam vanuit het actualiteitenprogramma 'Retrospectie' op LimFM waar zij zondag te gast waren. Bij het bespreken van de issue door presentator Ivan Cairo over de recente aanstelling van onderministers door de president daagde Vishnudatt spontaan Breeveld uit om maandag naar het parlement te gaan en Assembleeleden te vragen deze en nog andere brandende vraagstukken kritisch te bespreken.

| starnieuws | Door: Redactie