• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse waarschuwt tegen arrogantie en etnisch denken

| suriname herald | Door: Redactie

Oud-president tevens partijvoorzitter Desi Bouterse heeft dinsdag tijdens de kadermeeting in verband met 36 jaar NDP opgemerkt dat de trein is ontspoord en dat eenieder nodig zal zijn om haar weer op de rails te zetten. “We hebben alle krachten nodig”, zegt hij, eraan toevoegend de manier waarop de samenleving heeft samengewerkt om tijdens zijn regeerperiode projecten uit te voeren.

Tijdens de meeting werden er dan ook beelden getoond van projecten die samen met volk zijn gerealiseerd, waaronder de bouw van ziekenhuizen, bruggen, projecten op het gebied van onderwijs, volksgezondheid, sport, landbouw, projecten voor het binnenland en ondernemerschap bij vrouwen. 

Het eerste

wat de huidige regering heeft gedaan is volgens de oud-president alle beelden wissen van projecten van de vorige regering. Echter heeft de NDP het materiaal nog in bezit. De NDP-voorzitter noemde onder meer het Wanica Ziekenhuis dat onontbeerlijk was, thans betreurt hij het dat dit ziekenhuis wordt gebruikt om zwervers onderdak te bieden. Dit terwijl investeerders volgens hem gereed zijn om het ziekenhuizen te leasen, terwijl het nog onder de vleugels van de overheid mag blijven. “Waar zijn we mee bezig? Waarom gaan we zo met elkaar om?”, vroeg Bouterse retorisch.

Hij riep ook op helden als Asawini en de Inheemse

activisten Dijksteel en Wolfjager te eren. Bouterse meent dat de twee laatstgenoemden opkwamen tegen het onrecht dat Inheemsen wordt aangedaan. Hij riep de regering op de omstandigheden naar de dood van het tweetal diepgaand te onderzoeken en redelijk op te lossen. Als dit niet op een goede manier wordt opgelost, heeft regering volgens de NDP-voorzitter een tijdbom in handen. “Het zal aan uw verantwoordelijkheid en inzicht liggen hoe dit wordt opgelost. Het is een tijdbom. Het wordt tijd. Suma bari na en firi”, aldus Bouterse. 

Ook benadrukte Bouterse dat het werk dat straks ter bevrijding en overwinning op 25 mei gedaan moet worden, groter is dan de NDP. Hij waarschuwde zijn achterban tegen de arrogantie dat NDP dit alleen kan. Bouterse: “Elke Surinamer moet het hele lichaam onder te werk zetten.” 

Verder waarschuwde hij ook tegen etnische denkwijzen. “Als je wel of niet van Chan houdt, is je zaak, maar je moet niet denken dat Chan het synoniem is van Surinamers van Hindostaanse afkomst. Als je wel of niet van Ronnie houdt, is jouw probleem, maar Ronnie is geen synoniem voor mensen van het binnenland. In deze organisatie zal er geen ruimte zijn voor dat soort etnische benadering”, aldus de NDP-voorzitter


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie