• vrijdag 08 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bouterse sluipt weg onder het oog van het Openbaar Ministerie: Een onbegrijpelijke ontsnapping

| dagblad suriname | Door: Redactie

In een plot die meer weg heeft van een Hollywoodthriller dan van de realiteit, is Desi Bouterse, de man met één van de langste rechtsprocessen ter wereld achter z’n naam, op mysterieuze wijze verdwenen na een veroordeling van 20 jaar voor meerdere moorden. Deze ontwikkeling werpt een schaduw van ongeloof en twijfel over het Openbaar Ministerie en de veiligheidsdiensten in Suriname.

Hoe kon Bouterse, een figuur wiens bewegingen nauwlettend in de gaten gehouden hadden moeten worden, kiezen voor een vluchtstrategie zonder enige hinder?

De oproep van de president, een ex-politieman, om burgers te vragen Bouterse te helpen vinden, plaatst een nog grotere

vraagteken bij de effectiviteit van de Surinaamse justitie en veiligheidsdiensten.

Was er sprake van een mislukking in surveillance of, nog erger, hebben bepaalde elementen binnen het systeem Bouterse bewust de mogelijkheid gegeven om zijn gezicht te verbergen?

De burgerij, gefrustreerd en achterdochtig, kan niet anders dan speculeren over de mogelijke ‘inside job’ die heeft geleid tot Bouterse’s verdwijning. Dit incident doet denken aan de zaak van Gillmore Hoefdraad (oud-minister van Financiën), wiens ontsnapping kort na de inauguratie van Santokhi als president een soortgelijke schande voor het Openbaar Ministerie betekende.

Het schrijnende falen van het Openbaar Ministerie om Hoefdraad internationaal op de radar te

houden, wijst op een verontrustend patroon van incompetentie. Het beeld dat zowel Hoefdraad als Bouterse het justitieel systeem kunnen manipuleren naar hun eigen voordeel, ondermijnt het vertrouwen van de burger in hun instituties.

Dit alles culmineert in een glasheldere boodschap: er is sprake van een diepgewortelde crisis binnen het Surinaamse rechtssysteem. Het onvermogen om personen te berechten en te bewaken die beschuldigd worden van ernstige misdrijven toont aan dat Suriname voor een stevige juridische en moralistische uitdaging staat. De tijd van excuses is voorbij; het is hoog tijd voor serieuze heroverwegingen en hervormingen binnen de rechtsorde van het land.

| dagblad suriname | Door: Redactie