Beroep tegen uitlevering Julian Assange
| dagblad suriname | Door: Redactie
DOOR DUNCAN MIL19 februari 2024 – WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal ontdekken of hij alle mogelijke uitdagingen via de Britse rechtbanken heeft uitgeput om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten, waar hij de rest van zijn leven in de gevangenis zou kunnen doorbrengen.
Zijn langdurige Britse juridische verhaal omvatte zeven jaar zelfverbanning binnen de Ecuadoraanse ambassade en vijf jaar de beruchte Belmarsh-gevangenis in Londen.
Het Hooggerechtshof heeft twee dagen van discussie gepland over de vraag of Assange een hof van beroep kan vragen om het besluit van Priti Patel – destijds minister van Binnenlandse Zaken – van juni 2022 om een uitleveringsbevel
‘Elke dag dat hij in de gevangenis zit, loopt zijn leven gevaar’, zei zijn vrouw Stella Assange vorige week. “Als hij wordt uitgeleverd, zal hij sterven.”
Amerikaanse aanklagers zeggen dat hij samenzweerde met de Amerikaanse inlichtingenanalist Chelsea Manning om een computer van het Pentagon te hacken en geheime diplomatieke telegrammen en militaire bestanden over de oorlogen in Irak en Afghanistan vrij te geven.
Hij wordt geconfronteerd met zeventien aanklachten op grond van de Spionagewet en één aanklacht wegens computermisbruik. Als hij wordt veroordeeld, zeggen zijn advocaten dat hij een gevangenisstraf van maximaal 175 jaar kan krijgen, hoewel
Assange en zijn aanhangers beweren dat hij als journalist optrad om Amerikaans militair wangedrag aan de kaak te stellen en dat hij wordt beschermd door de persvrijheid die wordt gegarandeerd door het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet.
“Elke keer dat hij ziek wordt, maak ik me zorgen om hem”, zei Stella Assange. “De mentale tol is extreem.”
| dagblad suriname | Door: Redactie