• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Beroep onder de loep: barmedewerkster – “Je wordt gezien als een speeltje”

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Werken ga je moeten doen om te kunnen verdienen, het maakt niet uit wat het inhoud, zo lang het er op een eerlijke manier aan toe gaat”, zegt Hansika in gesprek met Dagblad Suriname.

Zij is barmedewerkster en geeft aan dat zij nooit had gedacht werkzaam te zullen zijn in een bar. Hansika is niet verder geschoold vanwege verkeerde keuzes in haar jeugd. Zij is moeder van twee, boven de 20, woont met haar moeder en broertje en werkt. 

“Ik ben op jonge leeftijd moeder geworden en heb daardoor de school niet af kunnen maken. Als kind en moeder ga ik er

moeten zijn en ik ga niet alles op mijn moeders schouders leggen, dus besloot ik werk te zoeken. Het was en is nog een uitdaging om aan een goede en betaalbare baan te komen zonder papieren.”

Hansika is al zes jaar werkzaam in een bar en geeft aan dat in een bar werken een uitdaging is. 

“Als vrouw of meisje is in een bar werken eigenlijk een heel ander gezicht. Jij als persoon ziet het als een baan, maar mensen in de buitenwereld zien het ook heel anders. Je krijgt daarbij vaak genoeg geen respect, wordt gezien als een speeltje, iemand op

wie men neer kijkt. Het is een uitdaging, maar ik blijf mij kalm houden en bescherm jezelf. Aan het eind is het betaald en de tips helpen ook vaak”, aldus Hansika.

“Ik ben al heel lang werkzaam op een plek, de mensen hebben mij niet laten gaan en ik ook niet. Mijn werk als bartender is dranken brengen, cocktails maken, voorraadbeheer, zorgen voor een schone werkplek als ik er alleen ben en de financiële afdeling rekenen en uitbetalen. Je geeft ook advies aan klanten waar nodig, zorgt voor een leuke sfeer en houdt de mensen bezig om zo ook meer te verkopen. Je leert in dit beroep heel veel, hoort en ziet ook heel veel.” 

“Je hebt elke dag een andere ervaring, maar ook dagen waarop je denkt waarom doe ik dit of verdien ik dit, maar je gaat je rustig moeten houden”, zegt Hansika. “Door de sfeer, leuke werkgevers en je vaste klanten komt het ook goed, je krijgt daarbij ook een andere sfeer. Het is ook goed niet je eigen naam door te geven, ik ben bekend als Noes, Reshma, kleine of snelle, omdat ik ook heel snel ben in mijn werk.”

Hansika zegt ook, dat zij graag weer naar school wil, maar haar situatie laat het nu niet toe. “Het plan was om weer naar school te gaan, maar de thuissituatie is nu veel te moeilijk, Zodra de tijd komt zal ik mezelf opbouwen. Ik ondersteun mijn moeder waar ik kan met mijn broertje en probeer ook te zorgen voor mijn kinderen.

Hansika adviseert de jongere generatie om zich te concentreren op hun school. “Ren niet achter het leven aan, neem het stapsgewijs. Rennen achter iets loopt vaak niet goed af, ga voor het beste en maak wat van jezelf, wees een goed voorbeeld voor de komende generatie in je familie. Aan de mensen die hun fouten al hebben ingezien zeg ik: geef niet op, er komt een oplossing, maar werk ook ernaartoe, het wachten lost niets op”, aldus Hansika.  (Foto: ter illustratie)

TM

| dagblad suriname | Door: Redactie