• maandag 23 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEMIDDELINGSBUREAU WIL BRUG SLAAN MET SURINAAMSE DIASPORA

| united news | Door: Redactie

Foto: Sandra Esseboom

Om de brug tussen de Surinaamse diaspora en hun land van herkomst te versterken dient meer tegemoet te worden gekomen aan de behoefte aan praktische en concrete stappen.

Ook het onderlinge vertrouwen zal moeten worden opgevijzeld. “Er is een nog te grote zij en wij”, zegt Sandra Esseboom, die een bemiddelingsbureau is begonnen om diensten te verlenen aan de Surinaamse diaspora wereldwijd. ‘The Bridge Diaspora Bemiddelingsbureau,’ die ze samen met Danio Cede heeft opgericht is bedoeld voor het ontzorgen van de Surinaamse diaspora, verbindingen leggen en ruimte creëren voor hun succes. De organisatie is actief op de gebieden ondernemerschap,

onroerend goed, arbeidsbemiddeling, culturele integratie en investeringen. De initiatiefnemers stellen dat Suriname ontwikkeling nodig heeft en verdient

Esseboom noemt zich ‘ervaringsdeskundige’ en zegt het klappen van de zweep in beide landen te kennen. Ze is als meisje van vier jaar  naar Nederland meegenomen en heeft er 45 jaar gewoond en gewerkt en woont nu al weer acht jaar in haar geboorteland. Esseboom heeft in beide samenlevingen de sociaalmaatschappelijke en zakelijke integratie doorgemaakt. Na bijna een halve eeuw te zijn weggeweest moest ze na haar hervestiging hier vanaf de grond weer beginnen. Ze werd geconfronteerd met de zakelijke, bureaucratische en culturele uitdagingen

waar zij zich alleen doorheen moest slaan, maar tijdens die reis heeft ze een groot netwerk opgebouwd. De ervaring en kennis die ze heeft opgedaan zet ze nu in om diasporamensen die een nauwere betrokkenheid met Suriname willen hebben te assisteren. Esseboom merkt op dat mede door de uitdagingen op verschillende gebieden veel mensen met Surinaamse roots die elders in de wereld wonen eerder kiezen voor andere landen dan om zaken in Suriname te doen.

Alleen al in Nederland wonen ruim 500.000 Surinaamse diasporamensen van wie het gros, volgens haar kiest voor Spanje, Miami en ander plaatsen dan hun land van herkomst.

“Want het is vermoeiend, die doolhof.” Dit heeft haar en Ceder gemotiveerd om te anticiperen op het diasporabeleid van de overheid. “We zijn blij dat er überhaupt gekeken wordt naar de diaspora. Dus er is willingness om die verbinding te zoeken met de groep overzee”.

In haar contact met Diaspora Instituut Nederland (DIN), Diaspora Instituut Suriname (DIS) en de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking constateerde ze een behoefte aan praktische concrete stappen. “Men wil niet praten om het praten en daar was ik blij mee”, zegt de onderneemster die haar activiteiten om diasporamensen te helpen ‘jepi jepi’om te zetten naar een professionele organisatie. Ze noemt verschillende probleemsituaties waarbij haar bureau succesvol heeft kunnen bemiddelen. Wat The Bridge doet is een aanvulling en versterking van de diaspora engagement policy waarmee DIN en DIS bezig zijn, meent ze. Esseboom hoopt dat het initiatief wordt omarmd en gedragen en het tot een structurele samenwerking komt, wat zal bijdrage aan het succes van de diaspora en het diasporabeleid.

Ze benadrukt dat Suriname rijk is aan natuurlijke hulpbronnen en als de diaspora gemotiveerd en gestimuleerd wordt en de bureaucratie wordt weggehaald meer mensen uit de diaspora hier zullen investeren. Als dat gebeurt zal de nationale productie toenemen wat zal resulteren in minder import, meer export en meer inkomsten voor het land.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie