• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Belang 155 jaar rechtspraak in Suriname uitgedrukt met Jubileumboek

| ABCSuriname | Door: Redactie

Het Centrum voor Democratie en Rechtspleging (CDR) en het Hof van Justitie Suriname hebben ter herdenking van 155 jaar rechtspraak in Suriname het jubileumboek uitgegeven. Het gedenkboek, geschreven door journalist/auteur Ranu Abhelakh met eindredactie van Ank Kuipers is op woensdag 7 augustus gepresenteerd in de Congreshal. President Chandrikapersad Santokhi, die eregast was, overhandigde enkele exemplaren aan mr.Hermelijn, mr. S. Gangaram Panday, de weduwe van mr. J. von Niesewand en mr. E. Ombre.

Volgens Iwan Rasoelbaks, president van het Hof, biedt dit boek de eerste chronologische beschrijving van de rechtspraak in Suriname, beginnend vanaf 1651 tot het heden. Hoewel Rasoelbaks

benadrukte dat het boek een voorlopige greep uit de rijke juridische geschiedenis van Suriname is, vertegenwoordigt het een belangrijke stap in de vastlegging en het behoud van de juridische ontwikkeling in het land. “Het is geen volledig verhaal, maar een aanzet. Er is nog voldoende voer voor onderzoekers,” merkte de hofpresident op.

Het initiatief voor dit boek ontstond uit een idee om een fotogalerij te creëren voor gewezen hofpresidenten en om de geschiedenis en ontwikkeling van de Surinaamse rechtspraak vast te leggen. Meester Marjorie Sanchez besprak dit idee met journalist Ranu Abhelak, die de taak op zich heeft genomen om het

boek te realiseren. “We doen ons best om de rechtspraak te documenteren en richting te geven met de middelen die er zijn,” gaf Rasoelbaks verder aan. Daarnaast werden er zorgen geuit over de staat van de gerechtsgebouwen in Suriname. Momenteel zijn er drie gerechtsgebouwen in Paramaribo in redelijke staat, maar sommige voldoen niet meer aan de moderne eisen. Er wordt gepleit voor de bouw van een nieuw paleis van justitie en de afronding van het gerechtsgebouw in Nickerie, dat momenteel niet aantrekkelijk is voor investeerders. “Het komt goed zodra het mogelijk is,” aldus Rasoelbaks.

Tijdens de presentatie benadrukte oud-notaris Carlo Jadnanansing het belang van de rechtspraak in de samenleving. “We moeten, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, de rechtsstaat in stand houden,” zei Jadnanansing. Hij verwees naar de uitdagende tijden die Suriname heeft doorgemaakt en de veerkracht die nodig was om de rechtspraak te behouden. “Zonder een goed functionerende rechtspraak kan de samenleving niet goed functioneren,” voegde hij toe.

Jadnanansing onderstreepte ook het belang van voortdurende investeringen in de rechtspraak. “Waar rechtspraak ontbreekt, ontstaat er een voedingsbodem voor geweld, onrust en ellende. Het is essentieel om de rechtspraak te koesteren, te ontwikkelen en daarin te blijven investeren”, aldus de oud- notaris. Om de rechtspraak verder te versterken, zal binnenkort een nieuwe organisatie wet worden aangeboden aan het parlement ter bekrachtiging. Deze wet beoogt een slagvaardiger uitvoering van de grondwettelijke missie van de rechtspraak en speelt in op de verwachte ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie. Het vertrouwen van investeerders in een goed functionerende rechtspraak is cruciaal voor een gezond investeringsklimaat.

Het jubileumboek, zorgvuldig nagekeken door meelezers op inhoud, juistheid, logische consistentie en objectiviteit, biedt een luchtige, doch historisch verantwoorde weergave van de juridische geschiedenis van Suriname. Dit boek vormt een waardevolle aanvulling op de geschiedschrijving van het land en toont de journalistieke deskundigheid die de geschiedenis van de Surinaamse rechtspraak tot leven brengt.

| ABCSuriname | Door: Redactie