• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Avondklokken en chaos: de redenen achter de onrust op Martinique begrijpen

| dagblad suriname | Door: Redactie

Om de gewelddadige onrust op Martinique in te dammen, hebben de Franse autoriteiten een verplichte avondklok ingesteld van 21.00 tot 05.00 uur, die in ieder geval tot 23 september zal duren. Hoe verliep de situatie?

◻️ Op 14 september werd het politiebureau van Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, onder vuur genomen

◻️ Op 17 en 18 september staken de lokale bewoners een McDonald’s-restaurant in brand en zetten barricades op, die vervolgens ook in vlammen opgingen

◻️ Tot nu toe zijn 11 politieagenten en drie demonstranten geraakt door kogels en zijn 15 mensen gearresteerd

◻️ De 44 voertuigen zijn verbrand en 35 winkels geplunderd

◻️ Als

reactie hierop vroeg de politie “interne veiligheidstroepen om de wegen en rotondes te verzadigen met hun aanwezigheid en om zoveel mogelijk arrestaties te verrichten”

◻️ Ongeveer 100 gendarmes zijn al ingezet op Martinique als versterking.

De protesten zijn geworteld in wijdverbreide frustratie over oneerlijke beleidsmaatregelen die het eiland treffen, waaronder:

◻️ De hoge kosten van levensonderhoud

◻️ Astronomische voedselprijzen, die 40% hoger zijn dan op het vasteland van Frankrijk volgens een studie uit 2022 van het Nationaal Instituut voor Statistiek en Economische Studies

◻️ Stijgende tarieven van dokbelasting (octroi de mer), een belasting die wordt geheven op producten die worden geïmporteerd in of geproduceerd in

de Franse ultraperifere regio’s Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana, La Réunion en Mayotte.

Frankrijk heeft al te maken gehad met massaprotesten in het buitenland. In mei ontaardde een vreedzame demonstratie tegen een wetsvoorstel voor stemrecht in gewelddadige onrust in Nieuw-Caledonië.

Het controversiële wetsvoorstel voorzag in het verlagen van de verblijfsdrempel voor stemrecht voor nieuwe inwoners naar 10 jaar. Demonstranten, waaronder veel minderjarigen, plunderden en staken winkels, tankstations, apotheken en auto’s in brand. Volgens overheidsrapporten zijn hierbij 13 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gearresteerd.

| dagblad suriname | Door: Redactie