• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Asabina: SRD is meer dan 400 procent gedaald in waarde

| suriname herald | Door: Redactie

BEP-fractieleider Asabina. Beeld: DNA TV 

BEP-assembleelid en econoom Ronny Asabina ziet wel wat in het voorstel van de voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV), René van Rooij, om te komen met aangepaste bankbiljetten van SRD 500 en SRD 1000. Alleen zal dat zorgen voor minder vertrouwen in de Surinaamse dollar (SRD). Hij denkt dat dit voorstel efficiënter en gemakkelijker zal zijn voor de samenleving.

Asabina legt in gesprek met Suriname

Herald uit dat als we de realiteit in acht nemen dan zien we dat onze munteenheid vanaf het aantreden van de regering-Santokhi meer dan 400 procent is gedaald in waarde. Dit is te zien aan de koers die van SRD 7,52 ging naar ruim 40,38 voor de Amerikaanse dollar. Zelfs het feit dat de ATM’s vaak leeg zijn geeft al iets aan, zegt Asabina, die tevens voorzitter is van oppositiepartij BEP. 

Dit heeft volgens hem ook te maken met het feit dat men per keer SRD 2000 pint, het tweehonderd keren pinnen is. “Elke keer dat je pin wordt SRD 5 van je afgetrokken en hoe meer men gebruikmaakt van de pinapparaten hoe meer geld wordt afgetrokken”, stelt Asabina.

“Wat je ook hiermee krijgt is de perceptie op de SRD, hoe groter de coupures hoe eerder het vertrouwen afneemt. De samenleving gaat ervan uit dat jouw munteenheid minder waarde heeft en dat is gewoon gangbaar in de economie”, zegt het assembleelid. 

“Als er gekeken wordt naar de wereldeconomieën waar de munteenheid drastisch in waarde daalt dat men met een kruiwagen het geld moet sjouwen geeft het al aan wat we hieruit moeten halen. Dit geeft de teloorgang aan van onze munteenheid. We moeten gewoon onderkennen dat er sprake is van een devaluatie,” voert Asabina aan. 

Voor de regering zal het uitpakken als te zijn een negatief imago, maar dat is de realiteit. Het zal duidelijk zijn en blijken dat waar president Chan Santokhi het heeft over vooruitgang, het een teken is van achteruitgang, merkt Asabina op.

Het assembleelid is van mening dat het aanpassen van de biljetten gemakkelijker en efficiënter zal zijn om zaken te doen, maar voor onze munteenheid zal het geen situatie zijn om in een hoerastemming te verkeren, benadrukt hij.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie