• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AOW-GAT’ | SURINAAMSE NEDERLANDERS KRIJGEN EENMALIG BEDRAG VAN 5000 EURO UITGEKEERD

| snc.com | Door: Redactie

Vanaf juni volgend jaar krijgt een deel van de 34.000 Surinaamse Nederlanders eenmalig een bedrag van 5000 euro uitgekeerd, als compensatie voor het zogenaamde ‘AOW-gat’. Dat gebeurt na jarenlang protest. Wethouder Groot Wassink en mensen uit de gemeenschap reageren.

Bron: Het Parool.

 

Het besluit werd woensdag genomen door het demissionaire kabinet. ‘Wij hopen hiermee recht te doen aan hun ervaringen’, zegt Carola Schouten, demissionair minister voor Armoedebeleid.

Het zogeheten ‘AOW-gat’ treft voornamelijk Surinaamse Nederlanders die naar Nederland zijn verhuisd. Zij verwachtten dat hun jaren in Suriname mee zouden tellen voor de opbouw van hun AOW, omdat toen in de wettekst stond dat de AOW

gold voor ‘inwoners van het Rijk’.

Maar die wet wordt tot aan de Hoge Raad – het hoogste rechtscollege – anders uitgelegd, waardoor ze toch een lager pensioen krijgen.

Geen boekje of plaatje

Hoewel het juridisch een steekhoudend verhaal is, zijn de gevolgen groot voor de ouderen, die zich gediscrimineerd zeggen te voelen. Al decennialang wordt vanuit de Surinaamse gemeenschap gevraagd om de ouderen tegemoet te komen.

In Het Parool vertelde Hellen Felter (nu 79) bijvoorbeeld drie jaar geleden dat ze niet ‘zomaar een boekje of muziekplaat’ kan kopen. Het gaat namelijk om een bedrag van maandelijks 300 tot 400 euro dat de ouderen mislopen.

Dat is ook

na deze eenmalige compensatie het geval, zegt Felter nu tegen de krant. “Wat is 5000 euro vandaag de dag, met de huidige prijzen? Ik kan niet eens jullie krant meer kopen, terwijl ik er jaren op geabonneerd was.”

Ze noemt de compensatie ‘een doekje voor het bloeden’. “Maar wat gebeurt erna? Je blijft gekort. Je blijft gestraft. Welk vertrouwen heb je dan in de overheid, nemen ze me wel serieus?”

Morele plicht

Daarbovenop geldt: de compensatie geldt enkel voor ouderen die vóór de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland zijn verhuisd. “Ik vind het niet eerlijk,” zegt Mildred Ellis (69), die Het Parool ook drie jaar geleden sprak. Zij kwam in 1978 pas naar Nederland en loopt zo’n 20 procent van haar AOW mis – en dus nu ook de compensatie. “Ik ben teleurgesteld. Ik ben onder de Nederlandse vlag geboren, ik heb altijd hard gewerkt.”

Iwan Leeuwin, voorzitter van het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat, zat aan tafel bij de minister. “Ik heb haar helder aangegeven dat ik deze regeling niet voldoende vind.” Volgens hem is de regeling te karig. “Er worden miljoenen uitgegeven aan hulp in Oekraïne, bijvoorbeeld. Na al die 400 jaar dat Suriname koloniaal is uitgebuit, had het kabinet het op deze manier goed kunnen maken met de gemeenschap.”

Politicoloog Niels Ras, tevens oud-stadsdeelcommissielid (Noord, D66), duidt: “Er is jarenlang protest geweest vanuit de Surinaams-Nederlandse gemeenschap voor dit onderwerp. Veel kabinetten hebben vragen vanuit de Tweede Kamer over dit onderwerp weggewoven om juridische en politieke redenen en nu is eigenlijk pas het eerste moment dat er ook echt iets gebeurt.”

In mei liet het kabinet weten de intentie te hebben om de ouderen te compenseren. Dat gebeurde nadat de commissie-Sylvester zei dat er een ‘morele plicht’ op het kabinet rust om de ouderen te compenseren.

Met een fooi afgescheept

Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) van Amsterdam zegt dat deze groep ‘met een fooi is afgescheept’ en zegt verder niets te kunnen doen. “Dit is echt een rijks aangelegenheid waar wij als gemeente geen aanvullingen op kunnen bieden. Het is schrijnend dat hier geen ruimhartigere oplossing voor is gevonden.” De vier grote gemeenten riepen al eerder op tot volledige compensatie, dus van het volledig misgelopen bedrag.

De ouderen zullen in juni 2024 een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijgen met de aankondiging dat het bedrag van 5000 euro eraan komt. Wie de brief niet krijgt, kan twee jaar lang zelf contact opnemen met de SVB.

NEDERLAND|SURINAME


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie