• donderdag 07 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ANALYSE | VHP GAAT DOOR MET IMF

| united news | Door: Redactie

Begin volgend jaar stopt de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De financiële instelling heeft er voor een belangrijk deel toe bijgedragen dat dat het land niet helemaal ten onder is gegaan in het moeras van de financieel-economische malaise. President Santokhi zinspelen er daarom nu al op om nog meer geld bij de financiële instelling te gaan lenen

Suriname lijkt voorlopig veroordeeld tot het IMF. Of we het nou leuk vinden of niet, de regering zal zich moeten schikken naar de wensen van de financiële instelling. Doet ze dat niet en de driemaandelijkse tranches van de lening van ruim een

half miljard US dollar vallen weg, dan ontstaat er een groot liquiditeitsprobleem.

Het wankele huishouden van de overheid komt dan in gevaar, wat mogelijk zal leiden tot grote sociale onrust. En dergelijke problemen willen president Chandrikapersad Santokhi en zijn VHP zo kort voor de verkiezingen zo veel als mogelijk voor zich uitschuiven. Het zal waarschijnlijk al een hele klus worden om een redelijk resultaat bij die verkiezingen neer te zetten. Dus de regering zal moeten laveren tussen de eisen van het IMF en de wensen van de bevolking.

Als de driemaandelijkse tranches uit Washington stilvallen, zal dat desastreuze gevolgen hebben. De regering

is er onvoldoende op voorbereid om de eigen broek op te houden. Vooralsnog heeft het IMF recentelijk besloten haar programma met drie maanden te verlengen, zodat de regering in ieder geval tot die verkiezingen verzekerd is van de leningen die vooral moeten dienen als begrotingssteun.

Santokhi hoopt – misschien tegen beter weten in – dat hij met zijn team deze regeerperiode redelijk ongeschonden doorkomt. En dat hij zich na 2025 in een eventuele nieuwe termijn kan focussen op de olie-inkomsten die vanaf 2028 rijkelijk zullen gaan vloeien. Maar voordat de oliedollars de staatskas zullen gaan spekken, heeft de regering nog buitenlandse steun nodig om de overheidsuitgaven te kunnen dekken. De meest voor de hand liggende oplossing is daarom om na de verkiezingen opnieuw aan te kloppen bij het IMF.

Tijdens een recente persconferentie van de regeringsraad nam minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning daar een voorschot op genomen. Hij gaf onomwonden aan dat Suriname een nieuw IMF-programma zal moeten uitvoeren als de huidige afloopt. De moeilijke maatregelen zijn al genomen waardoor het minder voelbaar zal zijn voor de samenleving, zo klonk in grote lijnen zijn argument. “Die beslissing gaat door de volgende regering genomen moeten worden.”

Ook binnen de regeercoalitie is men voorstander van doorgaan met het IMF. “Welke regering er ook komt, indien de keus wordt gemaakt om het IMF los te laten, het land regelrecht naar de afgrond zal worden geleid”, zei de fractieleider van de Abop in De Nationale Assemblee, Obed Kanapé, vorige week. IMF-topvrouw Anastasia Guscina was tijdens haar laatste bezoek aan ons land al voorzichtig aan het voorsorteren op een tweede IMF-programma door “de vastberadenheid te benadrukken om Suriname te blijven ondersteunen”.

Dat betekent in principe dat het volk kan/mag kiezen of het dat een goed idee vindt. Zo ja, dan zal de VHP/Abop nog een tweede kans moeten krijgen. En anders moet op 25 mei 2025 gekozen worden voor een partij die faliekant tegen de IMF-steun is, zoals de NDP.

Maar de kiezers moet dan wel worden uitgelegd hoe men het land er bovenop wil brengen zónder het IMF, terwijl het land ook nog eens met een buitenlandse miljardenschuld in de maag zit. Want een land opbouwen met alleen maar luchtkastelen en mooie praatjes, is nog geen enkele regering gelukt.

Er zal in ieder geval veel strakker gewerkt moeten worden om de inkomsten binnen te halen en de uitgaven te beperken dan tot nu toe is gebeurd. Dat doet de vraag rijzen of Santokhi en Raghoebarsing wel de juiste mensen op de juiste plaats zijn om dat te realiseren. Want laatstgenoemde is vooral verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de Belastingdienst en Douane, waar maandelijks tientallen miljoenen US dollars worden misgelopen door slecht beleid en corruptie.

De zaken daar echt aanpakken lijkt echter niet in de plannen van de huidige regering voor te komen. Want in plaats van op hun strepen te gaan staan en de noodzakelijke maatregelen door te drukken, zegt Raghoebarsing dat hij brieven zal sturen naar de leiding van de twee diensten om ze te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Dat heeft in de afgelopen tijd ook geen effect gehad, dus wie houdt wie nu voor de gek? In feite geeft hij daarmee aan eigenlijk het gezag te missen om schoon schip te maken. En kennelijk voelt de president er ook niets voor zijn gewicht in de schaal te leggen.

Maar misschien kan het IMF flinke druk op de toekomstige regering uitoefenen waardoor er eindelijk eens echt wat verandert om het verziekte bestuurlijk apparaat te verbeteren. Dat is eigenlijk onze enige hoop, waardoor Suriname de komende jaren nog stevig vast zal zitten aan de internationale financieringsmaatschappij.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie