• vrijdag 26 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amerikaanse fabrikant laat enorme partij babyvoeding vernietigen

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - Mead Johnson, de fabrikant van Enfamil-babyvoeding heeft dinsdag een enorme partij van dit product laten vernietigen in Suriname. Dit in de nasleep van het fraudeonderzoek in de VS waarin de Surinamers Raoul Doekhie en zijn partner Sherida Nabi zijn betrokken.

Onder het toeziend oog van de gerechtsdeurwaarder zijn bijna 25.000 trays van zes blikken babyvoeding afgevoerd door afvalverwerker Recomsur. Van de procureur-generaal (pg) werd toestemming verkregen om de partij te vernietigen, omdat de fabrikant had verklaard dat de kwaliteit van de partij niet langer gegarandeerd zou zijn. Op de blikken staat dat die tenminste houdbaar zijn tot 2020.

Aan de

pg is meegedeeld dat de lading niet goed was opgeslagen, waardoor die aan kwaliteit zou hebben ingeboet. Het product werd in de VS opgekocht door Tropical Marketing and Distribution (TMD) en geëxporteerd naar zusterbedrijf Tropical Trade and Industries (TTI) van broer Rahied Doekhie in Suriname dat voor de lokale verkoop zorgde.

Wat de Surinaamse zakenman verbaasd is dat na zeven jaar van samenwerken, nu plots wordt aangevoerd dat de opslag niet goed zou zijn. In zeven jaar partnerschap zijn de goederen steeds op dezelfde manier opgeslagen. Overigens vertroebelde de relatie tussen partijen bij de start van het fraudeonderzoek, waardoor de levering

van het product werd stopgezet.

De producent wilde reeds toen dat de partij, waarvoor nog niet was betaald, gelijk werd vernietigd. Dit werd geweigerd, waarop Mead Johnson naar de pg stapte met het argument dat de kwaliteit niet langer gegarandeerd kon worden. Overigens bleek dat een regionale vertegenwoordiger van het bedrijf uit Trinidad is overgevlogen om toe te zien op de vernietiging.

De advocaat van TTI, Joan Nibte, vindt het ronduit vreselijk dat toestemming is verleend voor vernietiging van de partij babyvoeding. "Zo een grote partij. Ik vraag mij af wat het argument is, temeer daar de overheidsdeskundige heeft vastgesteld dat er niets mis is met de partij."

Zij meent dat als de producent zoveel moeite heeft met de partij, hij deze beter had kunnen terughalen. Nu komt het afval in het Surinaamse milieu terecht. De raadsvrouw vindt het jammer dat het Amerikaanse bedrijf zoveel ruimte kreeg van de Surinaamse autoriteiten.

Ondertussen loopt in de VS reeds geruime tijd een strafonderzoek naar Raoul Doekhie en Nabi, maar ook Johnny Grobman en Edgar Torres, respectievelijk directeuren van Le Mare Transport en Nutrisource.

Het viertal dat is aangehouden, wordt fraude en een aantal aanverwante zaken verweten, omdat zij een deel van het product dat zij betrokken, op de Amerikaanse markt afzetten. Dit terwijl het uitsluitend voor export was bestemd. In de periode 2013 tot 2017 zouden miljoenen zijn verdiend.

| de ware tijd | Door: Redactie