• dinsdag 19 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Allereerst zorgvuldig overwegen, dan handelen

| starnieuws | Door: Redactie

In mijn artikel leg ik de nadruk op de complexiteit van het hedendaagse geopolitieke landschap, waarin verschillende grootmachten met elkaar concurreren en samenwerken om hun belangen te behartigen. Hieronder volgt een samenvatting en analyse van de belangrijkste punten:

Multipolaire Wereldorde

De wereld wordt gekenmerkt door een multipolaire orde, waarin meerdere grootmachten met elkaar strijden om invloed en macht. Kleine ontwikkelingslanden moeten behendig

manoeuvreren in dit complexe geopolitieke landschap door middel van diplomatieke allianties en partnerschappen.

Kritiek op Beleid jegens China. Er is kritiek op het beleid van de regering om projecten met Chinese bedrijven stop te zetten. Wij noemen hierbij het uitbaggeren van de Surinamerivier, de renovatie van de luchthaven, het woningbouw- en het wegenbouwprogramma. Deze beslissingen hebben geleid tot moeizame onderhandelingen en vertragingen in de ontwikkeling van het land. Jammer dat China toen op zo’n wijze werd geschoffeerd. De gevolgen van dit desastreus beleid zijn niet uitgebleven.

Dubbele  Agenda en Externe Invloeden 

De belangrijkste adviseur van de president schijnt een dubbele agenda op

na te houden op het gebied van internationale betrekkingen, wat de relaties met bepaalde grootmachten onder druk heeft gezet. Zulks heeft ook plaatsgevonden over de mogelijke rol van externe invloeden, na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Suriname, met de betrekkingen tussen Suriname en de Volksrepubliek China. De vraag is welke adviezen de minister van BIBIS toen aan de president heeft gegeven. Heeft hier de drang om Secretaris-Generaal van de OAS te worden toen al een rol gespeeld en moest men zich verzekeren van de steun van de VSA?

Terugkeer naar China als Potentiële Partner

Nu de Verenigde Staten mogelijk niet bereid zijn om een strategische ontwikkelingspartner te zijn, lijkt Suriname zich opnieuw tot China te wenden voor steun. Er wordt verwezen naar een eerdere partnerschap tussen Suriname en China, in 2019, onder de voormalige president, tijdens diens staatsbezoek aan Xi Jinping, welke verheven werd tot een Strategisch Partnerschap, dat met de juiste politieke wil positieve voordelen voor het land had kunnen opleveren.

Gemiste Kansen met Belt and Road Initiative

Het staat buiten kijf dat ons land, Suriname, had kunnen profiteren van het Belt and Road Initiative van China om de infrastructuur van het land te verbeteren, zoals wegen, havens en bruggen. Door niet actief deel te nemen aan dit initiatief, moest Suriname zich tot andere landen wenden, zoals Guyana, voor de bouw van een brug over de Corantijnrivier, wat mogelijk schadelijk zal kunnen zijn voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Suriname.

Benadrukt wordt de complexiteit en uitdagingen van het buitenlandse beleid van ons land, Suriname, in een multipolaire wereldorde. Het wijst op de noodzaak van een evenwichtige en goed doordachte aanpak om de belangen van ons land effectief te behartigen, en waarschuwt voor mogelijke negatieve gevolgen van ondoordachte beslissingen en externe invloeden, niet te vergeten de gemiste kansen en mogelijke gevolgen van het buitenlandse beleid van Suriname met betrekking tot China en het Belt and Road Initiative.

Kritiek op Gebrek aan Actie

Er wordt kritiek geuit op de regering voor het gebrek aan concrete stappen om het strategische partnerschap met China vorm te geven, ondanks de voordelen die dit zou kunnen opleveren. Het beschrijft het gedrag van de regering, waarbij ze om schuldsanering smeekt, maar tegelijkertijd moeite heeft om haar staatsschulden af te lossen, ondanks voldoende deviezen. Het is dan ook verbazingwekkend dat de Communicatie Dienst Suriname bericht over een strategisch partnerschap met de Volksrepubliek China, terwijl er in meer dan drie jaren van regeren nauwelijks stappen zijn gezet om enig inhoud aan te geven.

Aanbevelingen en Kritiek op Buitenlands Beleid

Er wordt opgeroepen tot een meer doordacht en proactief buitenlands beleid dat de belangen van Suriname op lange termijn behartigt. Kritiek wordt geuit op de vermeende dubbele agenda op het ministerie van Buitenlandse Betrekkingen en er wordt opgeroepen tot meer transparantie en integriteit in de besluitvorming.

ConclusieHierbij pleit ik voor een beter doordacht en coherenter buitenlands beleid van Suriname, met een meer actieve rol in internationale samenwerkingen waaronder het Belt and Road Initiative. Het benadrukt het belang van deskundigheid, integriteit en vaderlandsliefde in het nemen van beslissingen die de belangen van het ons land ten goede komen.Elisabeth DalenEen bezorgde burger

| starnieuws | Door: Redactie