• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ALLE BANKDIRECTEUREN CBVS MOETEN INSTAAN VOOR GEVOLGEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Aan het hoofd van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), staat de bankpresident of governor, die wordt aangesteld door de President van de Republiek Suriname. De governor rapporteert aan een Raad van Commissarissen. De Centrale Bank van Suriname omvat drie directoraten, elk geleid door een directeur en diverse afdelingen die verband houden met de kernfuncties van de Bank. Daarnaast zijn er afdelingen met een ondersteunende functie, zoals: human resources, informatie- en communicatietechnologie, aanbesteding, interne accountantscontrole en een juridische afdeling. Het totale aantal werknemers bij de CBvS, bedraagt meer dan 400, waarvan ongeveer de helft midden- en hoger kaderfuncties bekleedt. Circa

20 procent van alle werknemers is manager.

De interne organisatiestructuur van de Centrale Bank van Suriname bestaat uit hoger management, zoals afdelingshoofden met daarbij behorend uitvoerend bestuur, daarboven is de governor, ondersteund door de bankdirecteuren. Wij van Keerpunt, veronderstellen dan dat al deze afdelingen, directeuren en managers, een bepaalde verantwoordelijkheid dragen binnen de moederbank. Het is niet vanzelfsprekend dat beslissingen door een individu worden genomen en dat er geen bepaalde hiërarchie is met betrekking tot de besluitvorming en adviezen, gezien de uitgebreide structuur.

In de strafzaak in het Tweede Kanton tegen Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS,

hebben de advocaten van Alibaks-Hausil, Murvin Dubois en Raoul Lobo, tijdens dit proces meerdere malen gevraagd, waarom de ex-directeuren van de Centrale Bank, Maikel Soekhnandan en William Orie, niet net als Hausil zijn opgesloten.

Deze vraag is na de verschillende belastende verklaringen ook gesteld door de media. Volgens Lobo, hebben Orie en Soeknandan alles gedaan om niet in het gevang te geraken. Soekhnandan en Orie werden vorig jaar buiten functie gesteld bij de Centrale Bank, vanwege een vertrouwensbreuk. Lobo stelde verder, dat deze medeverdachten er alle belang bij gehad hebben om ‘’vrij als een vogel rond te vliegen’’. Het Openbaar Ministerie (OM) had de twee directeuren altijd op een voetstuk geplaatst, terwijl er zoveel redflags tegen hen waren. Maar ondanks al deze redflags, konden zij vrijuit gaan en werden er nooit kritische vragen gesteld, noch door het OM, noch door de politie.

De juristen hadden in augustus tijdens hun pleidooi aangehaald, dat de gewezen CBvS-directieleden nimmer als verdachten zijn aangemerkt door de vervolging. Dat had volgens de advocaten moeten gebeuren, omdat zij buiten functie zijn gesteld door de moederbank.

Zowel Dubois als Lobo blijven erbij, dat de twee directieleden Orie en Soekhnandan, ook vervolgd moeten worden.

De ex-governor Robert-Gray van Trikt, had in zijn laatste woord in november tegenover kantonrechter Maytrie Kuldipsingh kenbaar gemaakt, dat hij het erg teleurstellend vindt, dat de bankdirecteuren Hausil, Soekhnandan en Orie, aangifte tegen hem hebben gedaan, terwijl ze overal in hebben geparticipeerd.

Van Trikt verduidelijkte in zijn laatste woord, dat alle contracten/overeenkomsten altijd eerst werden gescreend door de afdeling Juridische Zaken, waar Faranaaz Hausil de leiding had.

Deze documenten gingen volgens de ex-governor na goedkeuring van de afdeling Legal, naar de bankdirecteuren, waar de Raad van Commissarissen ook op de hoogte was en daarna kwamen de stukken bij het secretariaat van de governor om te tekenen.

Volgens Van Trikt, waren de bankdirecteuren en het ministerie van Financiën altijd van alles op de hoogte en dat is ook aangehaald in het rapport Kroll, waarin ook de verklaringen van het bedrijf Clairfield zijn opgenomen. In het rapport Kroll staat de verklaring van Clairfield. “Origineel werd het contract getekend in naam en voor rekening van het ministerie van Financiën, maar uiteindelijk werden we verplicht door de heer Hoefdraad in een contract voor de CBvS.”

| dagblad de west | Door: Redactie