• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Al 47.000 kilo cocaïne met bestemming Nederland onderschept, fors meer dan recordjaar 2021

| snc.com | Door: Redactie

Buitenlandse opsporingsdiensten hebben hun handenvol aan de cocaïnestroom richting de Rotterdamse haven. Douaniers in Ecuador, Costa Rica, Panama en Brazilië onderschepten afgelopen halfjaar 47.000 kilo cocaïne met bestemming Nederland. Flink meer dan in 'recordjaar’ 2021.

Sander van der Werff, Eric Oosterom 13-07-22, 14:00 Laatste update: 15:22
Toen werd in de eerste zes maanden 30.000 kilo wit poeder onderschept, voordat het aan boord ging. Dat in Rotterdam vorig jaar een recordhoeveelheid cocaïne werd aangetroffen, een kleine 73.000 kilo, schrikt drugscriminelen dus kennelijk niet af.

Directeur Jan Kamp van de Douane Rotterdam weet wat de haven zo interessant maakt: de efficiënte logistiek. ,,Grote volumes worden

hier snel verwerkt. Dat trekt reguliere, maar ook malafide lading aan. Criminelen weten dat wij niet alle containers kunnen controleren. Van de vierenhalf miljoen die hier elk jaar binnenkomen, controleren wij ongeveer honderdduizend stuks.”

Buitenlandse inlichtingendiensten

Hoewel veel coke dus in Zuid-Amerika blijft steken, komen er nog steeds tienduizenden kilo’s deze kant op. Uit cijfers van de Rotterdamse Douane blijkt dat het afgelopen halfjaar 22.009 kilo coke is gevonden in zeecontainers, iets minder dan vorig jaar rond deze tijd.

 

Een grote partij Colombiaanse coke, bestemd voor Rotterdam. De lading, 'keukenbenodigdheden' volgens de vrachtbrief, werd onderschept in de Dominicaanse Republiek.

width="694" />

 

Een grote partij Colombiaanse coke, bestemd voor Rotterdam. De lading, 'keukenbenodigdheden' volgens de vrachtbrief, werd onderschept in de Dominicaanse Republiek. © AFP

Dat er de laatste jaren zoveel wordt gevonden in Rotterdam, komt onder meer doordat de politie het gehackte telefoonverkeer tussen criminelen. Ook leverden buitenlandse inlichtingendiensten als de Amerikaanse DEA waardevolle tips. Maar volgens DenkWerk, een denktank van bestuurders en ondernemers, zijn 117 van de 160 onderscheppingen te danken aan de risicoanalyses van de Douane.

Slechte controles, veel corruptie

Uit die analyses blijkt al geruime tijd dat cocaïne vaak verstopt wordt tussen bananen en ananassen uit Zuid-Amerika. Containers uit die landen worden daarom extra gecontroleerd.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil echter een stap verdergaan. Hij zag tijdens een trip door Colombia, Panama en Costa Rica met eigen ogen dat de controle in de havens beperkt zijn en de corruptie groot. Hij wil daarom dat álle fruittransporten uit risicolanden fysiek gecontroleerd worden.

 

Een drugscontrole in de haven van Uraba, Colombia.

 

Een drugscontrole in de haven van Uraba, Colombia. © DPG Media

Kamp waardeert Aboutalebs inspanningen op gebied van drugsbestrijding zeer, maar ziet niets in het voorstel van de burgemeester. ,,Cocaïne wordt namelijk niet alleen tussen het fruit verborgen, meer dan de helft zit in andere ladingen. En die kun je niet meer controleren als je alle capaciteit gebruikt voor de fruitcontainers. Bovendien: als criminelen weten dat wij alleen fruit controleren, weten we zeker dat ze het dáár niet meer in doen.”

Nu al merken Kamp en zijn collega’s dat smokkelaars andere methodes proberen. Drugs vermengen met steenkool of textiel bijvoorbeeld. ,,We hebben al partijen spijkerbroeken gevonden met ‘ingewassen’ cocaïne. Dat wordt er in een speciale wasserij weer uitgehaald. Maar het wordt ook verstopt onder materialen met een hoge dichtheid, wat scannen moeilijker maakt. Denk aan een lading ijzererts.”

‘Helft van cocaïne wordt onderschept’

Hoeveel ladingen ongezien het land binnenkomen, was tot voor kort niet bekend. DenkWerk schat, op basis van wereldwijde productie-, vangst- en consumptiecijfers, dat douaniers in Rotterdam ongeveer de helft van alle drugsladingen onderscheppen. De rest komt dus wél op de markt - vorig jaar zo'n 73.000 kilo. 

Kamp is niet ontevreden over dat percentage - de veronderstelling was immers dat nog véél meer cocaïne ongezien het land binnenkwam. ,,50 procent is een mooi resultaat, maar het is niet voldoende. We willen naar de 70 à 80 procent. Als je dat bereikt, gaan criminelen zich afvragen of Rotterdam nog wel zo aantrekkelijk is.”

 

BRON: AD.nl


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie