• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Akiemboto: “A chaos bigi…a rommel furu”

| waterkant | Door: Redactie

Volgens NDP-ondervoorzitter Sergio Akiemboto verwachten veel mensen dat wanneer de NDP de komende verkiezingen wint en in het machtscentrum komt zaken in Suriname dan heel snel in orde zullen worden gemaakt. Maar, stelt hij, de paarse partij moet de kiezer eerlijk nu al vertellen dat er een te grote chaos is om zaken snel op te lossen.

“Het werk is veel en alla Srananman e verwacht dat a nieuw regering san o kon, dan sani o seti direct. Het is niet waar… a chaos bigi…a rommel furu. En dat na den san san unu musu teigi den sma. Mensen rekenen op

ons, maar we moeten ze eerlijk vertellen wat we gaan doen en waarom we het gaan doen. Dat musu de a boskopu”, zei Akiemboto vrijdagavond op een vergadering waar het nieuw NDP-bestuur kennis heeft gemaakt met de structuren van de subafdelingen Flora, Centrum en Beekhuizen.

Eén van de zaken waarop de Surinamer volgens hem niet direct op moet rekenen bij eventuele NDP-regeermacht is dat de wisselkoersen regelrecht omlaag zal gaan. Ook de inkomsten uit de olie en gassector zullen niet direct in de zakken van Surinamers vloeien.

“Want dat zeggen ze ons niet. Ze doen alsof wanneer 2028 er is dan alle

personen in Suriname rijk gaan worden. Het is niet waar”, benadrukte de politicus.

Volgens de NDP-topper moeten vooral de jongeren professionele local content bedrijven kunnen opzetten, maar de regering doet niets. Hij stelt voor dat de regering met een wet komt die zegt dat elk bedrijf in de olie en gas, 50% gebruik moet maken van zaken uit het land zelf.

“Anders krijgen we niets uit die olie. Precies zoals we 100 jaren bauxiet hebben gehad en goud de afgelopen 20 jaren. Kijk waar we nu staan. Het probleem van Suriname heeft niets te maken met de rijkdommen die we hebben. Het gaat om leiderschap, iemand die liefde en hart heeft voor dit land. En ik geloof dat dat hier in deze partij is”, aldus Akiemboto.

Suriname heeft volgens de oud-minister helemaal geen financieel-economisch probleem. Het geldprobleem van de afgelopen jaren ziet hij juist als een gevolg van de slechte besluiten die door voorgaande leiders zijn genomen.

“Na a gevolg fu a denki fu unu leki Srananman, fu a houding san unu abi. En unu musu kenki en. Ifi unu no kenki unu denki ini a kondre disi dan wo tan a sem fasi”, aldus de politicus.

| waterkant | Door: Redactie