• maandag 25 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AFOBAKAWEG HEET NU AVOBAKAWEG EN WEG NAAR POKIGRON GHAAMA AGBAGOWEG

| united news | Door: Redactie

Foto: Granmang Albert Aboikoni

In verband met het vredesakkoord die 260 jaar geleden werd getekend door de Marrons van Boven-Suriname en Saramaccaners met de toenmalige koloniale overheid, is vrijdag de onthulling gedaan van twee straatnaamborden van verbindingswegen.

Het gedeelte van de Afobakaweg, vanaf La Vigilantia naar de Afobakastuwmeer, heet nu de ‘Avobakaweg’. De wegstrekking nabij Berg en Dal, vanaf de hoek Brownsweg tot Pokigron, is nu de ‘Ghaama Agbagoweg’.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft de beschikking hiervoor uitgegeven, nadat het verzoek werd ingediend door de Stichting 19 september 1762 en een initiatiefgroep. “We hebben gevraagd dat die ‘f’ vervangen wordt door

een ‘v’, waardoor die echte Saramaccaanse cachet van die naam tot uiting komt: ‘Avo-baka’. Dat is ook goedgekeurd. Die beschikking is ook in handen van de stichting”, zegt Humphrey Jeroe, trekker commissie Saamaka Daka, Stichting 19 september 1762.


Avo betekent in het Saramaccaans: de grootouders. De naam Avobaka heeft een historische betekenis voor de Saamaka stam. De naam duidt aan dat men onderweg is; dat men in de voetsporen van de grootouders loopt naar de vrijheid.

Het weggedeelte Berg en Dal, vanaf de kruising naar Brownsweg tot de afslag naar Pokigron is vernoemd is naar Ghaama Agbago, die een heel bekende staatsman is van de Saamaka. “We hebben ook gekozen om die Saramaccaanse naam te kiezen. Die bekendste naam van hem. Natuurlijk hadden we kunnen zeggen Jozef Daniël Aboikoniweg, maar we hebben gekozen om die Saamaka naam van hem die eer te geven, en daarom is gekozen voor Ghaama Agbagoweg”, zegt Jeroe.

Tijdens de onthulling waren onder andere aanwezig, de initiatiefnemers van de stichting, de vertegenwoordiger van Ghamaa Albert Aboikoni en de districtscommissaris van Para, Marlene Joden.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie