• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Achaibersing & Ramdin: Niets vreemds aan oprichting Staats NV

| starnieuws | Door: Redactie

De ministers Armand Achaibersing (Financiën & Planning) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking) zeggen dat er niks geheimzinnigs of vreemds aan de hand is met de oprichting van New Surfin NV. Het gaat om een honderd procent Staatsonderneming, die onder Financiën valt om investeringen aan te trekken zegt Achaibersing om een reactie gevraagd, aan Starnieuws. 

De NV is afgelopen maand opgericht door Viren Ajodhia, adviseur bij Financiën. Als directeur is benoemd register-accountant Radjen Pahladsingh. In de raad van commissarissen hebben zitting de ministers Achaibersing (president-commissaris), Ramdin en Sarwankoemar Badjalala (ondernemer). Achaibersing en Ramdin hebben een trekkersrol omdat 

ze samen de verantwoordelijkheid hebben voor investeringen. 

"Het is echt niets waar geheimzinnig over gedaan wordt. Dat ben ik niet. Ik ga echt niet meewerken aan zaken die niet correct zijn. Dit is te vergelijken met NV 1. We hadden ook overwogen NV 1 te gebruiken maar de statuten van NV1 passen niet in deze doelstellingen. Daarnaast is een CLAD onderzoek gevraagd door mij over de activiteiten van NV1. Daarom hebben wij besloten een nieuwe schone NV op te richten. De mensen die genoemd zijn dat is de eerste invulling. Later wordt de raad uitgebreid met anderen," legt de bewindsman uit. 

De

jurist van Financiën heeft ook uitgezocht of de functies van minister en lid van de raad van commissarissen in een honderd procent Staatsonderneming verenigbaar zijn. Dat mag, zegt Achaibersing. Er is ook transparant overleg geweest met de Centrale Bank van Suriname.  

Minister Ramdin zegt dat de regering op vier financiële trajecten bezig is.

1. Binnenlandse financiële situatie stabiliseren, inclusief binnenlandse schuldenlast
2. Herschikking van de commerciële internationale leningen
3. Herschikking van de bilaterale schuldenlast
4. Het mobiliseren van vers, dus nieuw kapitaal tegen aantrekkelijke voorwaarden om nieuwe projecten te financieren en eventueel schulden goedkoper te herfinancieren. 

"Waar men nu naar refereert is het instrument dat bedoeld is op een transparante manier gelden bijeen te brengen en projecten die de regering heeft besloten", zegt Ramdin. De oprichtingsakte met het KKF-uittreksel wordt gedeeld via de social media, waarbij flink wat vraagtekens worden geplaatst. Ramdin zegt dat er niks aan de hand is. Dat hij samen met zijn collega Achaibersing in de raad van commissarissen zit, is omdat ze de lead hebben in aantrekken van kapitaal. "Wij worden ook niet vergoed," zegt Ramdin. 

| starnieuws | Door: Redactie